lauantai 1. helmikuuta 2014

Lasagnea tuorepastasta

Lasagne on aina kuulunut omiin suosikkeihini ruokien suhteen. Jotenkin ajattelin, että siitä ei voi saada parempaa kuin se jo on. Mutta olin väärässä! Parempaa saa nimittäin näkemällä ihan vähän enemmän vaivaa. Tuorepastasta tehty lasagne on nimittäin vieläkin parempaa!

Ja tässä vaiheessa vähän vakuuttelua: Ei sen pastan tekeminen ole oikeasti kovin vaikeaa! Mutta lopputulos on aivan erilaista kuin kaupan valmispasta. Nähkää se pieni vaiva. Ja tämä onnistuu, vaikka et omistaisikaan pastakonetta. Tuolloin taikina pitää kaulita itse ohueksi levyksi.

Ja sitten itse ohjeeseen. Löysin tämän Pastanjauhantaa -blogista. Merkittävin ero muihin lasagneohjeisiin oli bechamel-kastike, johon ei tullut lainkaan juustoa!

Pastataikina:
200g durumvehnäjauhoja
2 munaa
suolaa
(tarvittaessa vettä)

Bechamel-kastike:
60g voita
50g vehnäjauhoja
10dl punaista maitoa
raastettua muskottipähkinää
suolaa

Bolognese-kastike:
400g naudan jauhelihaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2prk hyvää tomaattimurskaa
1 porkkana
1 varsiselleri
2 lihaliemikuutiota
2 dl punaviiniä
1prk tomaattipyrettä
chiliä maun mukaan
1-2 rkl kuivattua oreganoa
mustapippuria
suolaa

2pkt mozzarellaa
voita vuoan voitelemiseen
50-100 g parmesaaniraastetta

Valmista ensimmäisenä jauhelihakastike muhimaan. Hienonna valmiiksi sipuli ja valkosipulit. Kuutioi ihan pieneksi kuutioksi porkkana ja varsiselleri. Paista jauheliha valmiiksi ja siirrä lautaselle odottamaan. Kuullota sipulit ja valkosipulit oliiviöljyssä, älä anna ruskistua. Kun sipulit ovat kuullottuneet, lisää joukkoon porkkana ja varsiselleri. Kääntele hetki. Lisää joukkoon jauheliha, tomaattimurskat, liemikuutiot, punaviini, tomaattipyre ja mausteet. Sekoita ja anna hautua liedellä ainakin tunnin. Mikäli kastike tuntuu kuivuvan liikaa, lisää vettä vähän joukkoon.

Seuraavaksi valmistetaan pastataikina, jotta se kerkeää levätä. Taikinan voi tehdä yleiskoneella tai käsin. Käsin tekeminen vaatii hieman pidempää vaivausaikaa, mutta onnistuu yhtälailla.
Mittaa jauhot ja suola kulhoon (tai pöydälle, jos et pelkää sotkua) ja riko munat jauhojen päälle. Sekoita taikina tasaiseksi ja vaivaa taikinaa noin 10min, jotta taikinaan muodostuu kunnollinen sitko. Hyvä taikina on kiinteä ja vähän joustava. Laita taikina muovipussiin tai kelmun sisälle lepäämään.

Viimeinen puuttuva osa on bechamel-kastike. Sulata voi kattilassa. Lisää sulaneen voin sekaan vehnäjauhot ja sekoita kunnolla. Anna jauhojen kypsyä hetki, mutta älä anna ruskistua! Aloita maidon lisääminen. Jos omistat induktiolieden, maidon voi lisätä hiljalleen kylmänä. Muutoin maito kannattaa lämmittää kuumaksi ennen kattilaan lisäämistä. Lisää maito vähän kerrallaan kattilaan ja sekoita huolellisesti, jotta kastikkeeseen ei jää paakkuja. Jatka, kunnes kaikki maito on lisätty. Anna kastikkeen kiehua pari minuuttia ja mausta se muskotilla ja suolalla.

Viipaloi vielä mozzarellat valmiiksi ja voitele vuoka voilla. Kerää kaikki valmiiksi pöydälle, jotta voit kasata ruoan vuokaan heti, kun pastalevyt valmistuvat.


Aloita pastalevyjen valmistus. Itse käytin pastakonetta, joten ohjeet ovat sen mukaiset. Ota pastataikinasta noin kolmannes ja jätä lopputaikina muovipussin sisälle, jotta se ei kuivu. Painele hetki taikinapalaa, aloita sitten kauliminen koneella. Omassa koneessa telassa on säätöjä välillä 0-9. Aloitan yleensä säädöllä 1. Rullaa pala telojen väli. Taittele taikinalevy pituusuunnassa kolmeen osaan ja toista kaulinta. Tarvittaessa taittele vielä kerran ja kaulitse. Lisää tarvittaessa jauhoja taikinan pintaan. Jatka kaulimista. Säädä telojen väli pienemmäksi jokaisen kaulinnan jälkeen. Jos taikinalevystä tulee liian pitkä omaan käsittelyyn, katkaise se välillä ja käsittele molemmat pätkät erikseen. Jatkoin kaulintaa, kunnes telojen säätö oli 7. Tämän jälkeen leikkasin levystä sopivan kokoisia paloja. Kun palat ovat valmiita, jäljellä on vain kasaaminen!



Aloita kasaaminen: Pohjalle ensin valkokastiketta, bolognesekastiketta ja vielä vähän valkokastiketta. Sitten tulee ensimmäinen pastakerros. Tämän jälkeen tulee 2 samanlaista kerrosta: bolognesekastike, mozzarellaa, valkokastike, pastaa. Bolognesekastike saa näiden kerrosten jälkeen olla lopussa, valkokastiketta tarvitaan vielä pinnalle. Viimeisen pastakerroksen päälle laitetaan valkokastiketta siten, että levyt ovat kauttaaltaan kastikkeen peitossa, muuten levyt eivät kypsy pehmeiksi uunissa. Raasta pinnalle vielä runsaasti parmesaania. Paista lasagnea 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.


Lasagnesta on muuten vaikea ottaa edustavaa kuvaa...

2 kommenttia:

  1. Oi miten herkullisen näköistä! Tätä täytyy kokeilla, pääsee pastakonekin ylähyllyltä pölyttymästä.

    VastaaPoista
  2. En käyttäisi lihaliemikuutiota. Olen huomannut sen peittävän tomaatin maun. Oikeastaan se kyllä peittää ihan kaiken maun ja lopputulos on sellanen lihaliemen makunen lasagne. Tomaattipyre antaisi makua. Lantraa ensin vedellä sen ja sekaan vaan.

    VastaaPoista