maanantai 24. helmikuuta 2014

Hummingbird Cake eli kolibrikakku

Hiihtoloma tuli ja meni. Leivottuakin tuli, mutta ei blogattua. Joten nyt on lähipäivinä tulossa muutamakin ohje ja urakka alkaa "kolibrikakulla". Ohje on alkuperäiseltä nimeltään Hummingbird Cake ja on amerikkalainen kakku. Tämän ohjeen löysin yhdestä tunnetuimmista leivontablogeista, nimittäin Bakerellan blogista. Vapaasti suomennettuna kakku on siis kolibrikakku, nimi juontanee juurensa kakun makeuteen. Tätä kakkua tehdessä kannattaa kuitenkin huomioida parikin seikkaa: 1) Kakku on ISO! Tästä syö varmasti melkein 20 henkilöä. Ähkyyn asti. 2) Kuorrute on erittäin makeaa, kannattaa suosiolla laittaa vain niukka kerros kakun päälle. Ja viimeisenä, älkää tehkö niin kuin minä tein, vaan niin kuin minä sanon: Paista pohja kahdessa tai kolmessa erässä, hermot säästyy ja pohja kypsyy paremmin. Omakohtaisella kokemuksella voin kertoa, että yhdessäkin osassa pohjan voi paistaa, mutta kypsyminen kestää kauan (reilusti yli tunnin) ja silloinkin jää herkästi keskeltä raa'aksi.

7dl vehnäjauhoja
1tl ruokasoodaa
0,5tl suolaa
4,75dl sokeria
1tl kanelia
3 munaa
2,25dl ruokaöljyä
2tl vaniljauutetta
225g ananasmurskaa mehuineen (pieni tölkki)
2,25dl pekaanipähkinöitä
4,5dl banaanin paloja

Kuorrute:
450g tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
225g voita
1tl vaniljauutetta
900g tomusokeria

Laita uuni lämpeämään 175-asteiseksi.
Rouhi veitsellä pekaanipähkinät karkeaksi rouheeksi niin, että palat eivät jää kovin suuriksi. Liian suuret palat hankaloittavat kakun leikkaamista. Laita pähkinärouhe pellille leivinpaperille ja paahda uunissa noin 5 min. Anna jäähtyä hetki.
Sekoita kulhossa vehnäjauhot, ruokasooda, suola, sokeri ja kaneli. Lisää sekaan munat, ruokaöljy ja vaniljauute, sekoita tasaiseksi. Sekoita joukkoon viimeiseksi ananasmurska, banaanipalat ja pähkinärouhe. (Sekoittamiseen riittää lusikka, et tarvitse sähkövatkainta!)
Voitele ja jauhota 24cm:n irtopohjavuoka, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Kaada vuokaan puolet TAI kolmasosa taikinasta riippuen siitä kuinka monta kerrosta haluat kakkuun. Paista pohjaa 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 25 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Irroita pohja vuoasta, pingota uusi paperi pohjalle, voitele ja jauhota. Toista, kunnes kaikki taikina on paistettu. Raa'an taikinan voi laittaa viileään odottamaan paistamisen ajaksi.
Kun kaikki kerrokset on paistettu, valmista kuorrute. Kuorrutetta käytetään myös täytteenä. Kuorrutteen voi tehdä käsin sekoittamalla tai koneella. Vatkaa tuorejuusto ja pehmeä voi sekaisin. Lisää vaniljauute ja sekoita taas, kunnes seos on tasaista. Lisää lopuksi tomusokeri vähitellen, kunnes kuorrute on sen verran paksua, että sillä voi kuorruttaa kakun.
Laita ensimmäinen pohjakerros kakkualustalle ja levitä sen päälle kuorrutetta. Aseta päälle seuraava pohjakerros (jos paistoit taikinan kolmessa osassa) ja levitä päälle jälleen kuorrutetta. Viimeisen pohjakerroksen jälkeen kakku kuorrutetaan loppulla kuorrutteella. Älä laita kuorrutetta liian paljon, se on todella makeaa!
Koristele halutessasi pekaanipähkinärouheella (paahdetulla!). Anna kuorrutteen ja täytteen jähmettyä kylmässä ennen tarjoilua, muuten kakun leikkaaminen on hankalaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti