keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Ricotta-sitruuna-tortellinit salviavoissa


Tuorepasta on ihan parasta ruokaa. Tekeminen vaatii toki enemmän aikaa kuin valmiin kuivapastan ottaminen pussista ja keittäminen, mutta on ehdottomasti vaivan arvoinen. Raviolit olivat jo ennestään tuttu pasta, mutta tällä kertaa piti päästä testaamaan tortellinien tekeminen. Raviolit ja tortellinit ovat molemman täytettyjä tuorepastoja. Suurimpana erona on ulkomuoto. Raviolit ovat yleensä ympyrän tai neliön muotoisia, reunoilta kiinni painettuja pastoja. Tortellinit sen sijaan on muotoiltu vielä kiinni puristamisen jälkeen kierittämällä pasta etusormen ympärille. Täytteessä vain mielikuvitus on rajana, tosin paksummat täytteet toimivat paremmin kuin löysät. Jos täyte on liian löysää, pastan täyttäminen ja muotoilu on huomattavasti hankalampaa. Hyvän pohjan täytteelle muodostavat esimerkiksi pehmeä vuohenjuusto (ilman kovia reunoja, muovipurkissa myydään) tai ricotta. Lisäksi täytteeseen lisätään yleensä raastettua parmesaania ja pecorinoa. Tämän jälkeen täyte maustetaan suolalla, pippurilla ja maun mukaan esim. sitruunalla tai pinaatilla.
Pastan keittämisessä huomioitavaa on riittävä suolan määrä keitinvedessä. Jostain joskus kuultu ohje oli, että pastan keitinveden tulisi olla yhtä suolaista kuin Välimeri. Tiedä sitten tuon ohjeen oikeellisuudesta, mutta suolaa tulee olla oikeasti riittävästi keitinvedessä!

Ohje on alunperin Jamie Oliverin, itse löysin sen Puolialastoman kokin blogista.


Pasta:
200g durumjauhoja
2 munaa
(tarvittaessa ihan vähän vettä)

Täyte:
200g ricottaa
1-2 sitruunan raastettu kuori
pecorinoa raastettuna noin 1dl
parmesaania raastettuna noin 1dl
suolaa, pippuria

Salviavoi:
noin 50g voita
kourallinen salvian lehtiä
1 sitruunan mehu


Valmista ensin pastataikina. Riko munat jauhojen päälle (kulhossa tai pöydällä) ja sekoita hyvin. Vaivaa taikinaa ainakin 10 minuuttia, jotta taikinaan muodostuu kunnollinen sitko. Jos taikina tuntuu rutikuivalta ja murenee, lisää ihan pieni tilkka vettä ja jatka vaivaamista. Laita taikina lepäämään noin puoleksi tunniksi muovipussiin. Sulje pussi huolella, jotta taikina ei kuivu!

Valmista taikinan levätessä tortellinien täyte. Sekoita ricotan sekaan raastettu sitruunan kuori, juustoraasteet ja mausteet. Maista täytettä ja lisää tarvittaessa sitruunan kuorta. Täyte saa olla oikeasti voimakkaan makuinen, sillä taikinasta itsestään ei makua tule ja keitettäessä maut tasoittuvat. Laita täyte odottamaan jääkaappiin.

Aloita tortellinien valmistaminen. Ota taikinasta noin neljäsosa ja kauli se käsin tai pastakoneella ohueksi levyksi. Muista käyttää riittävästi durumjauhoja kaulinnassa apuna, jotta pastataikina ei tartu pöytään tai koneeseen. Leikkaa muotilla ympyröitä taikinasta. Oikeaoppiset tortellinit tehdään halkaisijaltaan 6cm:n muotilla. Niiden tekeminen on sitten melkoisen näperrystä, joten isompaakin muottia voi halutessaan käyttää. Täytä pastat heti, kun olet yhden levyllisen leikannut ympyröiksi. Ole ripeä, sillä taikina kuivuu nopeasti ja repeilee tuolloin herkästi. Täyttäminen kannattaa tehdä sarjatyönä, käsittele 2-5 taikinaympyrää kerrallaan:

1. Voitele taikinaympyrä vedellä. Älä lotraa vettä liikaa, jotta pinta ei ui vedessä.


2. Laita nokare täytettä ympyrän keskelle. Oikean määrän löytää vain testaamalla. Liian pieni määrä ei maistu riittävästi lopputuloksessa ja on lättänä valmiina. Liian paljon täytettä tarkoittaa tuskaista muotoilua ja taikina repeää herkemmin.


3. Taita taikinaympyrä kahtia puolikuun malliseksi ja painele reunat tiukasti kiinni niin, ettei väliin jää ilmaa.


4. Taita täytteetön reuna kohti taitettua reunaa kevyesti (pituussuunnassa siis), mutta älä purista taitetta kasaan. Kierrä pasta sormen ympärille, täytepuoli sormea vasten ja täytteetön reuna ulkopuolella. Nipistä renkaaksi.


5. Laita valmis tortellini jauhotetulle pyyhkeelle odottamaan muiden tortellinien valmistumista.


Kun kaikki tortellinit ovat valmiina, keitä pastat isossa kattilassa reilusti suolatussa vedessä. Keittoaika on noin 4 minuuttia. Kun tortellinit ovat lähes valmiita, sulata pannulla voi ja lisää mukaan salvian lehdet. Anna salvian rapeutua hetki pannulla. Lisää voin sekaan kypsät tortellinit ja pyörittele niin, että kaikki tortellinit saavat pinnalleen voita. Purista sitruunan mehua vielä pannulle ja sekoita viimeisen kerran.
Tarjoile tortellinit parmesaaniraasteen kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti