lauantai 8. helmikuuta 2014

Klementiinikakku

Niin ihanaa väriloistoa tähän harmaaseen helmikuiseen päivään toi tämä klementiinikakku. Klemenentiinejä ei kakussa ole säästelty, kaikkiaan niitä kului koko kakkuun muodossa tai toisessa 7 kappaletta. Ohje oli mahtava löyty ruotsalaisen kirjailija-bloggaaja Linda Lomelinon blogista. Entistä houkuttelevamman ohjeesta teki sen gluteenittomuus, ainoa jauho koko kakussa on mantelijauhoa!

Tällä ohjeella tulikin ennakkotiedoista poiketen kaksi pohjaa! Toinen pohjista oli 20cm:n kokoinen ja toinen 16cm. Toinen pohjista saakin mennä pakkaseen odottamaan tulevia päiviä. Voit myös tehdä 2/3 taikinan, jolloin 20cm:n kokoinen vuoka pitäisi riittää mitä mainioimmin.

Pohja:
3-4 klementiiniä koosta riippuen, noin 360-375g yhteensä
6 munaa
225g sokeria
250g mantelijauhetta
reilu 1tl leivinjauhetta

Karamellisoidut klementiinit:
2-3 klementiiniä
375g sokeria
2,5dl vettä

Kuorrute:
3,5dl tomusokeria
2 klementiinin mehu


Pohjan valmistaminen aloitetaan käsittelemällä klementiinit. Pese klementiinien kuoret huolella, mutta varo rikkomasta kuorta. Laita klementiinit kattilaan ja lisää vettä niin, että klementiinit peittyvät. Keitä klementiinejä noin 2 tuntia ja jäähdytä ne. Halkaise klementiinit puoliksi ja poista sisältä siemenet. Leikkaa myös klementiinin päällä oleva oksan tynkä pois. Soseuta klementiinin puolikkaat kaikkinensa.

Keitetty klementiini halkaistuna.
Soseutettuja klementiinejä, tosi kuvauksellista ;)
Vaanhdota munat ja sokeri huolellisesti. Lisää mantelijauhe ja leivinjauhe, sekoita nuolijalla taikina tasaiseksi. Lisää viimeisenä klementiinisose ja sekoita huolellisesti. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun (tai mantelijauheella jauhotettuun) vuokaan. Taikina ei juuri nouse, joten vuoan voi täyttää melkein täyteen. Itse jätin noin 3cm tilaa yläreunaan. Paista pohjaa 190-asteisessa uunissa 35-45 minuuttia. Tarkkaile kakun kypsymistä loppuvaiheessa puutikulla. Peitä pohja tarvittaessa leivinpaperilla, jotta kakun pinta ei pala.

Valmista karamellisoidut klementiinit samaan aikaan, kun pohja on uunissa. Pese ensin klementiinien kuoret ja viipaloi klementiinit ohuiksi siivuiksi. Poista samalla siemenet. Mittaa sokeri ja vesi paistinpannuun ja kuumenna kiehuvaksi. Laita klementiinit sokeriliemeen ja keitä noin 25 minuuttia kannen alla. Nosta siivut jäähtymään leivinpaperin päälle.

Valmiita klementiinisiivuja jäähtymässä.
Kun pohja on jäähtynyt, kumoa se tarjoilulautaselle. Valmista sokerikuorrute sekoittamalla tomusokerin sekaan vähitellen klementiinimehua, kunnes kuorrute on jämäkkää, mutta levittyvää. Kaada kuorrute kakulle ja levitä lusikalla. Anna jähmettyä hetken ja koristele karamellisoiduilla klementiineillä.

Kuorrutettu kakku odottamassa koristeita.
Valmiina syötäväksi.
Lähäriä klementiineistä.
Siivu oli hankalahko leikata, mutta onnistui.
Ja se loppukakku.

2 kommenttia:

  1. Vau! Hieno! Soseutettiinko muuten klementiinit ihan kuorineen päivineen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja kyllä, klementiinit soseutettiin kuorineen. Eli ensin keitetään kokonaisina kuorineen, sitten halkaistaan klementiinit ja poistetaan siemenet. Sitten vain kuorineen kaikkineen kippoon ja soseeksi. Helppoa!

      Poista