sunnuntai 24. elokuuta 2014

Mahtava vadelmatryffelitorttu

Oijoijoi, mikä herkku osuikaan silmiin internetin syövereistä! Roy Faresin ihanaankin ihanampi suklaaherkku, vadelmatryffelitorttu. Herkun alkuperäinen ohje löytyy ruotsinkielisenä täältä. Noudatin ohjetta muutoin orjallisesti, mutta mantelimassaa käytin sen 300g (koska yksi pötkö oli 150g enkä halunnut jättää kaappiin kuivumaan pikku nökärettä) ja suklaana vadelmaganachessa käytin 80% tummaa suklaata. Nam. Lisäksi ohjeessa oli käytetty vuokaa, joka oli halkaisijaltaan 24cm, mutta käytin itse 26cm vuokaa, joka oli täydellisen kokoinen.
Ohje oli suhteellisen helppo, kaikki vain aina sekoitettiin keskenään eikä kompastuskiviä juuri ollut. Pohjan suosittelen kaulitsemaan leivinpaperin päällä ohueksi ja nostamaan pohjan leivinpaperin avulla vuokaan. Näin pohja ei repeile ja aiheuta hermojen menettämistä.
Suluissa määriä myös grammoissa, koska grammat on kivoja, desit ei.

Pohja:
120g huoneenlämpöistä voita
1dl sokeria (60-70g)
1 muna
3dl vehnäjauhoja (180g)
0,75dl kaakaojauhetta (30g)

Mantelitäyte:
100g huoneenlämpöistä voita
250g (tai 300g) mantelimassaa
1 muna
4 keltuaista
0,5dl kaakaojauhetta (20g)

Vadelmaganache:
140g vadelmia
1dl kuohukermaa
0,5dl sokeria (30-35g)
200g tummaa suklaata, väh. 64% kaakaota
50g voita

Mittaa pohjan ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi esim. sähkövatkaimella. Lopuksi kannattaa vielä käsin muotoilla taikina palloksi. Laita taikina jääkaappiin 20 minuutiksi. Kauli jäähtynyt taikina ohueksi levyksi ja nosta levy vuokaan. Painele taikina vuokaan niin, että taikina yltää myös reunoille. Leikkaa ylimääräinen taikina pois.
Vatkaa sekaisin huoneenlämpöinen voi ja mantelimassa. Lisää muna ja keltuaiset yksitellen ja sekoita aina välissä massa huolellisesti tasaiseksi. Lisää vielä kaakaojauhe ja sekoita. Kaada täyte pohjalle ja tasoita. Paista pohjaa ja täytettä uunin keskitason alapuolella 190-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Täytteen tulee tuntua kiinteältä paiston jälkeen. Anna piirakan jäähtyä kunnolla.
Paloittele suklaa pieniksi paloiksi kulhoon. Mittaa pieneen kattilaan vadelmat, kerma ja sokeri. Anna kermaseoksen kiehahtaa. Kaada kermaseos siivilän läpi suklaan päälle, painele vadelmista kaikki mahdollinen mehu siivilän läpi. Sekoita suklaaseos tasaiseksi käsivispilällä. Lisää voi pieninä kuutioina suklaaseokseen ja sekoita tasaiseksi. Kaada suklaaseos piirakan päälle ja tasoita. Lisää vadelmia koristeeksi ja laita jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti