tiistai 18. maaliskuuta 2014

Paella

Reilu vuosi sitten Espanjan reissun jälkeen harjoittelimme tekemään paellaa. Tätä ruokaa varten ostimme erilaisia tarvikkeita reissun päältä, kuten sahramia ja paellapannun. Sahrami on Espanjassa melkoisen paljon halvempaa kuin Suomessa ja sitä löytyykin nyt pienen kylän tarpeisiin meiltä. Paellapannu on perinteisesti matala ja laakea pannu, jonka reunoissa on kahvat nostamista varten. Ostimme varta vasten pannun, joka toimii induktioliedellä. Emme kuitenkaan ottaneet yhtä tärkeää asiaa huomioon. Nimittäin induktioliesi lämmittää pannua sellaisella teholla, että kaikki palaa pannuun kiinni. Pannussa ei ole laadukasta paksua pohjaa. Siksipä hylkäsin tällä kertaa pannun ja tein paellan suosiolla ihanassa Hackmanin Matador-pannussa.
Paellan teossa käytetään Espanjassa lyhytjyväistä pyöreää riisiä, ns. paellariisiä. Lähi-Prismasta ei kuitenkaan paellariisiä löytynyt, joten käytimme seuraavaksi parasta vaihtoehtoa: risottoriisiä (arborio). Ohje on ilmestynyt Olivia-lehdessä parisen vuotta sitten. Ohjetta muokkasin jättämällä alkuperäisestä ohjeesta simpukat ja jättikatkaravun pyrstöt pois. Korvasin ne isoilla katkaravuilla.

300g kanasuikaleita (marinoimattomia)
noin 150g chorizomakkaraa
4 valkosipulin kynttä
1 sipuli
1 paprika tai suippopaprika
2 isoa tai 4-5 pientä tomaattia
4rkl ruokaöljyä
3dl paella- tai risottoriisiä
3dl valkoviiniä
noin 0,5g sahramia
1tl savupaprikajauhetta (meillä Espanjalaista Pimenton Dulcea)
1 rosmariinin oksa
7dl kuumaa kanalientä
150g vihreitä papuja
180g isoja katkarapuja
1 sitruuna

Tee ensin esivalmistelut ja jaa ne lautasille. Tällöin ruoan valmistaminen on nopeampaa ja helpompaa. Viipaloi chorizo ohuiksi viipaleiksi ja hienonna sipulit. Viipaloi paprika ja lohko tomaatit. Riivi rosmariinin oksista lehdet, heitä oksat pois. Mittaa riisit valmiiksi lautaselle ja leikkaa pavuista päät pois ja puolita pavut. Keitä kanaliemi valmiiksi. Ota katkaravut valmiiksi huoneenlämpöön.

Aloita paellan valmistaminen, kun esivalmistelut ovat valmiita. Ruskista kanat öljyssä (2rkl) pannulla. Lisää chorizot ja sipulit sekaan. Paista muutama minuutti. Lisää pannulle loppu öljystä ja riisi. Sekoita ja anna riisien kuullottua hetki. Älä ruskista riisiä! Lisää viini ja anna sen imeytyä riiseihin samalla sekoittaen. Kun viini on imeytynyt, lisää paprikat, tomaatit, rosmariini, sahrami ja ja paprikajauhe. Sekoita ja anna paistua pieni hetki. Lisää kanalientä vähän kerrallaan pannulle ja sekoitttele seosta. Kun neste on imeytynyt, lisää jälleen lientä. Jatka, kunnes riisi on lähes kypsää. Lisää vielä viimeisen kerran lientä. Lisää pannulle vielä pavut ja ravut. Sekoittele välillä ja anna kypsyä vielä 5-7 minuuttia. Paella saa jäädä kosteaksi, jos neste haihtuu liiaksi, lisää sitä pannulle. Juuri ennen valmistumista lopeta sekoittaminen. Säädä hella kuumalle ja anna pohjan hieman ikäänkuin ruskistua. Pohjan kuuluisi olla hieman rapsakampi kuin muun paellan.
Koristele valmis paella sitruunalohkoilla.

2 kommenttia:

  1. Minun on kyllä nyt pakko kommentoida että minut on Espanjalainen perheeni miehen puolelta opettanut tekemään paellan täysin eri tavoin. Nythän tuossa ohjeessa tehdään enemmänkin risotton tyylisesti. Meillä paistetaan huolellisesti ainekset, maustellaan vähän, lopuksi kaikki pannulle yhdessä, myös riisi. Sen jälkeen lisätään liemi, sekoitetaan nopeasti mutta sen jälkeen siihen ei kosketa. Paella saa hautua niin kauan että riisi on kypsää ja pohjasta saa jopa jäädä ihan vähän kiinni. Ei se kuivaa saa olla mutta kuitenkin suurin osa nesteestä saa olla imeytynyt. Toki lientä lisätään jos on tarpeen mutta ei sekoiteta ollenkaan. Mutta tapoja on monia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tällainen kompromissipaella, monessakin mielessä. Suomessa kun ei myydä edes paellariisiä (ainakaan tavallisissa marketeissa). Paellariisi imee nestettä eri tavalla kuin risottoriisi. Pitää uskaltautua joku kerta kokeilemaan tuota, että jättää sen vain kypsymään eikä hämmennä riisejä kypsymisen aikana. Jotenkin vain arkailee vähän ja pelkään, että palaa pohjaan. Pahasti siis. Vielä vähän kaipaa harjoittelua sekä mun paella että risotto. Mun paella on vähän liian nestemäinen ja risotto hiukan liian kuiva :D
      Kiitos kommentistasi!

      Poista