sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Laskiainen

Onpas sitä ollut taas kiireinen, kun laskiaisenkin pullat on vielä esittelemättä. Mutta sanoojan sen sananlaskukin, että "parempi myöhään, kun ei silloinkaan"! Pullat tein ex tempore -tyylisesti ja siksi tylsästi ihan jauhopussin ohjeen mukaisesti. Ja koska meillä manteli ei ole koskaan kuulunut pullan sisään, näissäkään sitä ei ole. Meillä on aina ollut hillo siellä pullan sisällä, mutta tämäkin lienee vähän samanlainen tilanne kuin murresanojen kanssa. Peruna vai pottu? Kitale vai kittana? Vasta vai vihta? Mielipiteitä on monia, mutta kaikki ajavat saman asian!

Pullataikina:
5dl maitoa
50g tuorehiivaa
1tl suolaa
1,5dl sokeria
1 muna
1rkl kardemummaa
150g voita sulatettuna
14-15dl vehnäjauhoja

Täyte:
kuohukermaa
sokeria, vaniljasokeria
hilloa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva maitoon. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja muna, sekoita tasaiseksi. Lisää noin puolet jauhoista ja vatkaa voimakkaasti sekaisin. Lisää loput jauhot 1-2dl kerrallaan ja alusta taikinaan. Lisää loppuvaiheessa sulatettu voi ja tarvittaessa vielä jauhoja. Alusta taikinaa käsin tai koneella huolellisesti, jotta taikinaan muodostuu kunnollinen sitko. Pulla ei kohoa ja paistu nätisti, jos taikinaa ei ole alustettu kunnolla. Kun taikina venyy kauniisti sitä vedettäessä, taikina on valmis. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinan alla vedottomassa paikassa. Loistava kohotuspaikka on mikro: Kuumenna ensin mukissa vettä täydellä teholla puolisen minuuttia, ota muki pois mikrosta ja kulho mikroon. Mikroa ei toki enää käynnistetä, mutta pieni lämpö jää mikroon ja auttaa kohoamisessa.
Leivo kohonneesta taikinasta reilu 30 pikkupullaa. Kohota pullat leivinliinan alla, 20-30min on riittävä aika. Voitele pikkupullat munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 200-asteisessa uunissa, kunnes pinta on nätin ruskea. Paistoaika voi vaihdella 10 minuutin ja 15 minuutin välillä. Anna pullien jäähtyä ennen täyttämistä.
Vaahdota kermavaahto ja mausta se vaniljasokerilla ja sokerilla. Täytä halkaistut pullat hillolla ja kermavaahdolla. Halutessasi voit siivilöidä päälle vielä tomusokeria.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti