sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Karitsan karetta balsamico-sitruunamarinoituna

Karitsan kare on ollut omalla to-do-listallani pitkään. Lammasta on niin helppo tehdä väärin ja saada siitä kuivaa ja villaisen makuista, joten tavoitteena oli vain ja ainoastaan tehdä hyvää ja mehukasta karitsaa. Ja sehän onnistui tällä Siskot kokkaa -blogin ohjeella. Näin ensimmäisellä yrityksellä en uskaltanut vielä sävellellä ohjetta omanlaiseksi, vaan noudatin ohjetta kirjaimellisesti. Uunikasvisten munakoiso yllätti positiivisesti, varsinkin kun en koskaan kyseisestä vihanneksesta ole pitänyt. Ostimme karitsan kareen pohjois-Leppävaarasta, halal-lihaa myyvästä liikkeestä. Kyseisessä kaupassa karitsan kare oli puolet halvempaa kuin marketin lihatiskiltä. Erikoista oli, että näistä kareista oli leikattu kareille ominainen luu pois, mutta eipähän tuonut sekään luu lisähintaa!

karitsan karetta, 4-5 luuta per syöjä

Marinadi:
1dl oliiviöljyä
2rkl balsamicoa
3rkl balsamicokastiketta (paksumpaa kuin balsamico, sisältää myös sokeria)
1 sitruunan raastettu kuori
3 valkosipulin kynttä murskattuna ja pilkottuna
2 rosmariinin oksaa, riivi lehdet irti ja heitä oksa pois
pippuria

Mittaa marinadin ainekset pakastepussiin (mielellään paksuun pakastepussiin) ja laita kare mukaan. Sulje pussin suu ja pyörittele pussia, jotta mausteet sekoittuvat tasaisesti ja kare on joka puolelta peittynyt marinadiin. Jätä huoneenlämpöön marinoitumaan noin 4 tunniksi.

Kasvikset:
1-2 rosamundaa ruokailijaa kohden
0,5 munakoisoa ruokailijaa kohden
oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä murskattuna ja pilkottuna
pippuria
rosmariinia reilusti riivittynä ja pilkottuna

Pese perunat ja munakoiso huolellisesti. Pilko perunat pienemmiksi paloiksi ja laita uunivuokaan. Valuta perunoiden päälle oliiviöljyä ja lisää valkosipuli, pippuri ja rosmariinisilppu. Sekoita huolellisesti ja laita 200-asteiseen uuniin noin 10 minuutin ajaksi. Samalla, kun perunat ovat uunissa, käsittele munakoiso. Pilko munakoiso ja paista pannulla reilussa määrässä oliiviöljyä. Oliiviöljyä voi lisätä paistamisen aikana, jos näyttää, että kaikki munakoison palat eivät saa pinnalleen öljyä. Palat saavat ruskistua pinnalta. Kun perunat ovat olleen 10 minuuttia uunissa, lisää munakoison palat vuokaan, sekoita ja laita vuoka takaisin uuniin. Kasvikset saavat kypsyä uunissa vielä 20 min.

Kasvisten ollessa uunissa valmistellaan kare. Ota kare pois marinadista ja pyyhi siitä isoimmat sattumat pois pinnalta. Kun kasviksissa on aikaa enää 5 minuuttia, paista kareen kaikki pinnat kiinni niin, että pinta saa kauniin värin. Kun kare on paistettu, laita kareen paksuimpaan kohtaa paistolämpömittari ja laita kare uuniin kasvisten päälle. Laske uunin lämpötila samalla 150-160 asteeseen. Anna kasvisten ja kareen olla uunissa, kunnes kareen sisälämpötila on 55-57 astetta. 55-asteinen kare on medium miinus, 57-asteinen medium. Jos kare on kovin rasvainen, suosittelen paistamaan 57-asteiseksi. Ota vuoka uunista, kun kare on sopivan lämpöinen. Leikkaa kare luiden välistä viipaleiksi. Mausta valmis annos vielä suolalla ja halutessasi rosmariinilla.


Nämä kareet paistettiin 55-asteiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti