maanantai 1. syyskuuta 2014

Valkosuklaakakku

Etsin tässä yhtenä päivänä ideoita vaalean mutakakun leipomiseen ja satuin törmäämään hirmu herkullisen näköiseen ohjeeseen amerikkalaisessa Jules Food -blogissa. Ohjeessa oli kaikki hyvät puolet, mitä kakkua leipoessa voisi toivoa: Helppo tehdä eikä sokerissa ja rasvassa ole pihistelty! Tämän kakun kohdalla ei siis kannata alkaa laskea kaloreita. Ohjetta muunsin lähinnä kuorrutteen osalta, sen heitin ikäänkuin hatusta. Muutoin muunsin amerikkalaiset mitat gramma- ja desimittoihin. Ohjeen mukaan taikinasta tulisi halkaisijaltaan 22cm kokoinen kakku, mutta suurin omistamani irtopohjavuoka oli kokoa 20cm, joten taikinasta tuli myös pienempi 16cm kakku. Voisin kuvitella, että kakku onnistuu hyvin myös 24cm vuoassa. Kuorrutteen glukoosisiirapin voi jättää pois, mutta se tekee valkosuklaakuorrutteen koostumuksesta sitkaamman, jolloin kuorrutteesta tulee nätin valuvan oloinen jämähtäen muotoonsa.

Pohja:
180g valkosuklaata
350g voita
6,25dl sokeria
3,5dl maitoa
6,25dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljauutetta tai 1rkl vaniljasokeria
3 munaa

Kuorrute:
225g valkosuklaata
0,5dl kermaa
50g glukoosisiirappia

Mittaa kattilaan valkosuklaa, voi, sokeri ja maito. Kuumenna varovasti kattilassa koko ajan sekoittaen, kunnes voi ja suklaa ovat sulaneet. Kaada kulhoon ja anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet sekä lasissa munat ja vaniljauute. Annostele munaseos ja jauhoseos vuorotellen jäähtyneeseen keitokseen. Sekoita tasaiseksi, mutta älä ylivatkaa. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan. Paista kakkua uunin keskitason alapuolella 160 asteessa noin 90-110 minuuttia (1h30min - 1h50min). Kokeile kakun kypsyyttä tikulla. Kakku saa jäädä keskeltä meheväksi. Anna valmiin kakun jäähtyä vuoassa.

Poista jäähtynyt kakku vuoasta ja siirrä tarjoilualustalle. Leikkaa kakkupohjan kupera yläosa tasaiseksi. Tätä osaa ei kannata heittää pois! Leikkaa leivinpaperista suikaleita, jotka voit sujauttaa kakun alle suojaamaan tarjoiluastiaa kuorrutuksen aikana. Valmista kuorrute seuraavaksi. Sulata suklaa varovasti vesihauteessa tai mikrossa. Kuumenna kattilassa kerma ja glukoosisiirappi, älä anna kiehua! Ota kattila pois liedeltä ja kaada suklaasula kerman joukkoon. Sekoita varovasti sekaisin, ettei kuorrutteesta erotu rasva. Anna kuorrutteen jäähtyä hetki, jotta se on sopivan paksua kaadettavaksi. Kaada kuorrute kakun päälle ja levitä.

Koristele esimerkiksi vadelmilla tai suklaarouheella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti