lauantai 6. syyskuuta 2014

Puolukka-marenkipiirakka

Kun on alkuun päästy, niin antaa mennä vaan... Seuraavana to-do -listalla olikin piirakka puolukoista. Ihanat tyttäreni olivat keränneet puolukoita mökkireissulla ja pyysivät tekemään piirakan. Ensimmäinen reaktio oli oikeasti: "Puolukkapiirakka? Hyi...", mutta enhän sitä voinut ääneen sanoa. Joten alkoi armoton miettiminen, kuinka voisi saada aikaan hyvää puolukkapiirakkaa. Tällä kertaa piirakasta tuli siis marenkipiirakka, jonka tein mukaillen aiemmin tekemää sitruuna-marenkipiirakkaa. Ainoa muutos oli, että korvasin sitruunanmehun ja kuoren paseeratulla puolukalla ja värjäsin täytettä hieman punaisemmaksi (alunperin oli kovin hailakka). Lopputulos: Hyvin makea piirakka, josta voi etäisesti maistaa puolukan. Seuraavalla kerralla muistan laittaa tuplasti enemmän puolukkaa ja vähentää sokerin määrää täytteessä, 200g tai jopa 150g riittäisi varmaan. Marenkia olisin tarvinnut vain kaksi kolmasosaa pursotukseen.

Pohja:
300g vehnäjauhoja
100g tomusokeria
150g voita
1 muna

Täyte:
300g sokeria (suosittelen 150-200g)
200g puolukoita (käytä 400g!!)
185g kuohukermaa
300g munia
(punaista elintarvikeväriä)

Marenki:
150g valkuaisia
300g sokeria
75g vettä

Valmista ensin pohja. Nypi voi ja kuivat aineet sekaisin (tai sekoita k-vatkaimella yleiskoneessa). Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin noin 20 minuutiksi. Voitele piirakkavuoka huolellisesti (halkaisija 26cm). Kaulitse taikina ohueksi (noin 3mm) joko jauhotetulla pöydällä tai leivinpaperin päällä. Nosta taikina kaulimen tai leivinpaperin avulla piirakkavuokaan ja painele taikina tiiviisti vuokaan. Leikkaa ylimenevä taikina pois ja pistele haarukalla pohjaa. Leikkaa leivinpaperista hieman piirakkaa isompi ympyrä ja rypistä paperi huolellisesti. Avaa paperi ja asettele se hyvin piirakan päälle. Kaada päälle paistopainoja tai kuivia herneitä. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa keskitason alapuolella 10-15 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet hieman väriä. Ota valmis pohja pois uunista ja laske uunin lämpötila 110 asteeseen.
Kun pohja on vielä uunissa, valmista täyte. Soseuta puolukat sauvasekoittimella ja paseeraa sose siivilän läpi, jotta kuoret eivät pääse täytteeseen. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään huolellisesti. Värjää kevyesti punaisella halutessasi.
Kun pohja on otettu uunista, kuori leivinpaperi ja paistopainot varosvasti pois pohjan päältä. Odota, että uunin lämpötila on laskenut 110 asteeseen. Kun uuni on oikean lämpöinen, laita pohja takaisin uuniin keskitasolle ja kaada varovasti täyte pohjalle. Täytettä saa tulla aivan pohjan yläreunaan asti, sillä se ei kohoa eikä kuohu. Kypsennä piirakkaa, kunnes täyte on hyytynyt. Tähän kuluva aika vaihtelee paljon, itselläni aikaa on kulunut vaihtelevasti 40-80 minuuttia. Jatka sinnikkäästi kypsennystä, mutta älä nosta uunin lämpötilaa! Kun täyte on hyytynyt, ota piirakka uunista ja anna jäähtyä kunnolla. Jos käytät irtopohjavuokaa, irrota piirakka vuoasta jäähtyneenä ennen marengilla kuorruttamista.
Marenki kannattaa valmistaa vasta, kun piirakka on jäähtynyt kunnolla. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Mittaa sokeri ja vesi pieneen kattilaa ja kuumenna, kunnes seoksen lämpötila on 120 astetta (käytä apuna esim. digitaalista paistolämpömittaria). Kun lämpötila on oikea, lisää sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahtoon samalla koko ajan vaahtoa vatkaten. Jatka vatkaamista sokeriliemen lisäämisen jälkeen niin kauan, että vaahto on jäähtynyt kädenlämpöiseksi (noin 5-10 minuuttia). Pursota marenki nätisti piirakan päälle ja ruskista kaasupolttimella tai uunissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti