sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Pulled pork eli nyhtöpossu

Pulled pork eli nyhtöpossu (joku blogisti oli keksinyt, hieno sana!) on ylikypsää rasvaista possua, joka on riivitty siimaiseksi. Nyhtöpossun ohjeita on monia, mutta koulukuntia käytännössä kaksi. Toisessa possu maustetaan ennen paistamista, toisessa maustetaan vasta paistamisen jälkeen esimerkiksi erilaisilla kastikkeilla. Tämä ohje on tehty jälkimmäisen mukaan.

Nyhtöpossu kuuluu niihin helppoihin ruokiin, jotka valmistuvat kuin itsestään. Eniten vaaditaan aikaa, sillä possu on uunissa pitkään. BBQ-kastikkeen ohje löytyi aikoinaan Pastanjauhantaa -blogista. Sen mitat olivat hyvin tarkkoja, itse menimme "noin"-mitoilla.

noin 1,5kg porsaan kassleria
suolaa, pippuria

3 rkl voita (vähän vajaa 50g)
0,5 dl silputtua sipulia
4,75 dl ketsuppia
1,5 dl ruskeaa sokeria (fariinisokeria oli meillä)
1,25 dl sinappia
1,25 dl siiderietikkaa (omenaviinietikkakin käy)
2 tl Worcestershire-kastiketta
1 tl Tabascoa (tai maun mukaan)

Mausta raaka porsas suolalla ja pippurilla. Laita liha kannelliseen pataan ja paista 150-asteisessa uunissa 4-5 tuntia. Meille tuo 4 tuntia riitti oikein hyvin. Lihan pitää olla niin kypsää, että se lähtee irtoamaan vaivatta haarukalla.

Lihan ollessa uunissa, voit keittää BBQ-kastikkeen valmiiksi. Sulata voi kattilassa ja kuullota siinä sipulit. Lisää loput aineet ja keitä pienellä lämmöllä vähintään 10 minuuttia. Anna kastikkeen jäähtyä ennen käyttöä.

Kun liha on kypsää, riivi liha kahdella haarukalla "siimamaiseksi". Kannattaa irroittaa ylimääräinen rasva lihasta kokonaan, sillä rasvaköntit ovat ikäviä yllätyksiä. Kun kaikki liha on riivitty, kaada kastiketta lihan päälle ja sekoita. Muista, että voit lisätä kastiketta maun mukaan.

Ensin irroitetaan liha.
Riivittyä lihaa, urakasta noin kolmasosa valmiina.
Viimeisenä sekaan BBQ-kastike, sekoita tasaiseksi.

Tarjoile liha esimerkiksi sämpylän välissä. Yli jääneen BBQ-kastikkeen voi surutta pakastaa ja käyttää myöhemmin uuteen nyhtöpossusatsiin. Maku ei kärsi pakastamisen aikana, testattu on!

3 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Tietäisit vaan! Mä oon himoinnut nyhtöpossua jo varmaan kuukauden, mutta vasta nyt sain sitä tehtyä :) Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen!

      Poista
    2. Kiitos Janina vain maistipalasta. Minnan kuolat on ihan aiheellisia, heh ! Oli sitten HYVÄÄ !!!

      Poista