sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Kreikkalaista pataruokaa parhaimmillaan


Melkein nelisen vuotta sitten teimme ensimmäisen perhematkan Kreikkaan. Tuolla matkalla tutustuimme useisiin kreikkalaisiin ruokiin, mutta tämä ruoka vei kyllä voiton kaikista. Kyseessä on oikein perus lihapata, giouvetsi [juvetsi]. Giouvetsin pääraaka-aineet ovat hyvä liha (Kreikassa usein lammasta) sekä riisinjyvän mallinen pasta, orzo. Orzoa kutsutaan myös nimillä risoni (Italiassa) sekä manéstra (Kreikassa). Ennen tätä pastaa piti tuoda aina pari kiloa Kreikan tuliaisina, mutta nykyään sitä löytyy ihan Prisman valikoimista! Voi tätä onnea!

Pata itsessään on helppo valmistaa, vaatii vain pitkän haudutusajan. Hyvä liha tekee tästä padasta vieläkin parempaa, joten sitä halvinta ja sitkeintä paistia ei tähän kannata laittaa. Lisäksi meillä on vaihdettu tomaattimurskat pysyvästi parempaan merkkiin, Muttiin. Ennen pataan heitettiin Rainbowta tai Pirkka, nykyisin Muttia (tänään murksa oli aromaattisilla yrteillä maustettua).

noin 1kg hyvää paistilihaa
2 isoa sipulia
4 valkosipulinkynttä
1prk tomaattimurskaa + saman verran vettä
2rkl tomaattipyrettä
1 kanelitanko
3 laakerinlehteä
noin 1dl oliiviöljyä
reilusti timjamia ja oreganoa
suolaa
pippuria

1pss orzoa (400g muistaakseni)
8-10dl kiehuvaa vettä
2dl parmesaania raastettuna

Lämmitä uuni 175-asteiseksi.
Kuutioi liha reilun kokoisiksi paloiksi. Lohko sipulit ja hienonna valkosipulinkynnet. Paista lihat kolmessa erässä oliiviöljyssä, siirrä palat paistamisen jälkeen pataan odottamaan. Kuullota sipulit ja valkosipulit myös oliiviöljyssä ja siirrä pataan. Mausta lihat ja sipulit reilusti suolalla ja pippurilla. Lisää pataan tomaattimurska ja vesi, tomaattipyre, mausteet ja oliiviöljy. Sekoita tasaiseksi ja laita uuniin. Hauduta lihoja kannella peitettynä pari tuntia.
Lihojen hauduttua riittävästi, ota pata uunista hetkeksi. Lisää pataan pastat ja kiehuva vesi (ensin 8dl, lisää tarvittaessa!), sekoita tasaiseksi. Jatka uunissa kypsentämistä (edelleen kannella peitettynä) vielä puolisen tuntia. Sekoita ainakin kerran ja lisää tarvittaessa vettä, giouvetsin kuuluu olla kosteaa mutta ei kuitenkaan keittoa. Kypsennyksen jälkeen lisää pinnalle vielä parmesaaniraaste ja laita kansi kiinni.
Nauti salaatin kanssa, kun juustoraaste on sulanut.

Tässä pata vasta uunista tulleena.


1 kommentti:

  1. Tehtiin tätä pääsiäisviikolla isolle porukalle vähän luisevammista osista (lampaan niskaa ja lapaa sekä porsaan lapaa), ja onnistui mainiosti. Kokonaishaudutusaika oli reilut kolme tuntia. Kiitos, nam!

    VastaaPoista