sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Gulassia ja leipää

Tämä oli jo toinen kerta, kun teimme gulassia. Ensimmäisellä kerralla jäi vain ottamatta kuvat ja blogattua. Gulassi on perinteinen pitkään haudutettu unkarilainen lihakeitto, joka saa makunsa paprikasta, tomaatista ja sipulista. Gulassi on unkarilaisille vähän kuin karjalanpaisti meille: Jokaisen ohje on hieman erilainen. Mutta yhteistä gulasseille on, että ne on tehty naudanlihasta eikä niitä suurusteta erikseen. Keitto suurustuu keittämällä pitkään. Loppuvaiheessa keittämistä keittoon voi lisätä halutessaan joko perunaa tai csipetkejä. Csipetke muistuttaa paljon pastaa ja on helppo tehdä, tosin muotoilu tuotti päänvaivaa. Nättejä csipetkeni eivät ainakaan olleet! Ensimmäisellä kerralla laitoimme perunaa, nyt toisella kerralla tein keittoon csipetkejä. Molemmilla tavoilla keitosta tulee herkullista!
Palan painikkeeksi tein vielä vaaleaa leipää, ihan vain vehnäjauhoista. Ohje oli helppo ja lopputulos... No, se oli vaaleaa leipää. Mutta hyvin se sopi keiton kanssa!

Gulassin ohje on Vihdin uutisten sivuilta ja leivän ohjeen löysin Viva ciabatta! -blogista, poistin vain ohjeesta juuston ja tuplasin sen.

Keitto:
noin 1kg naudanlihaa kuutioituna, esim. ulkopaisti tai palapaisti
2-3 sipuli karkesti pilkottuna
vettä
2-3 tomaattia isoina kuutioina
2-3 paprikaa kuutioituna
4rkl savustettua paprikajauhetta
suolaa
(6 perunaa kuutioituna tai csipetkejä, ohje alempana)

Laita kattilaan lihat ja sipulit. Lisää vettä niin, että lihat peittyvät. Keitä lihoja ja kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää tomaatit, paprikat ja paprikajauhe. Mausta suolalla. Keitä keittoa ainakin pari tuntia. Keitto suurustuu keittämisen aikana. Jos laitat keittoon perunoita, lisää ne noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Csipetket laitetaan kattilaan noin vartti ennen tarjoilua.

Csipetket:
noin 2-2,5dl vehnäjauhoja
1 muna
suolaa

Sekoita ainekset taikinaksi ja vaivaa hetki. Leikkaa taikinasta ohuita suikaleita ja pyörittele suikuloiksi. Lisää csipetket keittoon keittämisen loppuvaiheessa noin vartiksi.

Leipä:
500g vehnäjauhoja
330g vettä
12g hiivaa
10g suolaa

Liuota hiiva veteen. Veden ei tarvitse olla lämmintä, jos vaivaat taikinan koneella. Lisää hiivaliuokseen suola ja jauhot. Vaivaa taikinaa koneella noin 5-10 minuuttia, kunnes taikinassa on hyvä sitko. Anna taikinan levätä puolisen tuntia peitettynä. Muotoile levänneestä taikinasta jauhotetulla pöydällä leipä, siirrä leipä pellille, jauhota pinta ja kohota peitettynä noin tunnin ajan. Viillä terävällä veitsellä pintaan viiltoja ja paista ensimmäiset 5 minuuttia 250-asteisessa uunissa. Laske sen jälkeen lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistamista 45-50 minuuttia, kunnes pinta on saanut kunnolla väriä ja pohjaa koputtaessa kuuluu ontto ääni. Anna leivän jäähtyä, mutta älä peitä liinalla. Leipä pehmenee, jos peität sen liinalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti