Kuoret:
125g mantelijauhoa
225g tomusokeria
1tl piparkakkumaustetta
25g kidesokeria
100g valkuaisia
Täyte:
100g voita
1,3dl tomusokeria
1tl piparkakkumaustetta
Punnitse aineet omiin kulhoihin, tomusokerin ja mantelijauhon voi punnita samaan kulhoon. Mantelijauho kannattaa siivilöidä samalla kun sen punnitsee, jotta taikinaan ei pääse hirveän isoja mantelin palasia. Sekoita punnitut tomusokeri ja mantelijauho huolellisesti.
Aloita taikinan valmistaminen vaahdottamalla valkuaiset. Vatkaa valkuaisia pienellä nopeudella, liian kovaa vatkaaminen rikkoo valkuaisvaahdon rakenteen. Kun valkuaiset alkavat vaahtoutua, aloita sokerin lisääminen vähän kerrallaan. Vatkaa koko ajan, kunnes sokeri on lisätty kokonaan ja valkauiset ovat vaahtoutuneet hyvin. Älä vatkaa liikaa, ettei vaahto mene rakeiseksi. Lisää jauhoseos valkuaisten sekaan nuolijalla varovaisesti sekoittaen. Itse lisään ensin noin puolet jauhoista, sekoitan hetken ja lisään vielä loput. Taikinaa pitää sekoittaa varovasti, kunnes jauhot ovat sekoittuneet kunnolla. Ole kuitenkin varovainen, ettet sekoita liikaa! Mitä enemmän taikinaa sekoitat, sitä löysempää taikinasta tulee ja sitä todennäköisemmin lopputulos on pellin kokoinen macaronlevy. Taikina on valmista, kun taikinan pinta siliää sekoittamisen jälkeen noin 15 sekunnin kuluessa. Sekoita mieluummin liian vähän kuin liian paljon!
Pursotettuja kuoria kuivumassa. |
Kuoret uunissa ja sieltä vasta tulleina. |
Viereisessä kuvassa vasemmassa ylänurkassa on vasta uuniin menneitä kuoria, oikeassa ylänurkassa olevat ovat alkaneet jo kohota ja muodostaa macaronkuoren "jalkaa". Alarivissä vasemmalla on melkein valmiita kuoria, jalka on selkeästi muodostunut. Oikeassa alareunassa on uunista juuri tulleita kuoria. Anna kuorien jäähtyä kunnolla ennen kuin yrität irrottaa niitä leivinpaperista. Kannattaa nostaa paperia alapuolelta ja varovasti irrottaa kuoret.
Valmis kuori, pitsimäinen jalka on muodostunut kuoren alareunaan. |
Valmista täyte sekoittamalla pehmeä voi, tomusokeri ja piparkakkumauste keskenään. Siirrä täyte pursotuspussiin ja leikkaa kärjestä pieni pala pois, näin täyte on helpompi annostella kuorille.
Etsi kuorille sopivan kokoiset parit. Itse asettelen parin aina vierekkäin, jotta pursottaminen ja kasaaminen on helpompaa ja nopeampaa. Pursota pohjille täytettä sopiva määrä.
Paina kannet varovasti päälle ja siirrä leivokset kylmään maustumaan.
Kuoret kannattaa olla tässä asennossa aluksi jääkaapissa. Kun täyte on jähmettynyt, siirrä macaronleivokset rasiaan siten, että ne ikäänkuin seisovat kyljellään. Tuolloin mehevöityessään kuoret pysyvät parempina.
PS. Jos haluat macaroneista maidottomia, vaihda voi maidottomaan margariiniin!
Valmiita macaroneja. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti