Nämä eivät Linnean mukaan ole oikean vaahtokarkin näköisiä. |
2,5dl sokeria
1dl glukoosisiirappia
1,5dl vettä
150g valkuaisia
3rkl vaniljasokeria
10 liivatelehteä (tai kuten minulla, 9 lehteä ja 1tl liivatejauhetta)
1,5dl maissitärkkelystä (korvasin 0,5dl perunajauhoilla, kun maizenakin loppui...)
1,5dl tomusokeria
Mittaa sokeri, glukoosisiirappi ja vesi kattilaan. Kuumenna seosta, kunnes se saavuttaa 128 asteen lämpötilan. Sokeriliemen kuumetessa laita liivatteet likoamaan kylmään veteen ja vaahdota valkuaiset marengiksi. Sekoita lopuksi marengin sekaan myös vaniljasokeri.
Tässä vaiheessa ei kannata säikähtää, vaikka marenki muuttuisikin juoksevaksi. Kokemus kertoi mulle tänään, että vaahtiket voi silti onnistua!
Kun sokeriliemi on riittävän kuuma, lisää liemen sekaan liivatteet ja sekoita tasaiseksi. Lisää sokeriliemi ohuena nauhana marengin sekaan samalla, kun vatkaat voimakkaasti vatkaimella. Jatka vatkaamista, kunnes massa on jäähtynyt ja selkeästi paksu. Massalla pitäisi pystyä pursottamaan, joten jos massa on liian "ohutta", jatka vatkaamista. Siirrä massa pursotuspussiin, jossa on pyöreä pursotusterä.
Sekoita maissitärkkelys ja tomusokeri keskenään. Sihtaa seosta kahdelle leivinpaperille runsas kerros, jotta vaahtokarkit eivät tarttuisi kiinni paperiin. Pursota massasta pieniä nökäreitä tai pitkiä pötköjä. Lopuksi vielä sihtaa päälle lisää maissitärkkelys-tomusokeriseosta.
Anna jähmettyä useita tunteja tai seuraavaan päivään. Jos teit vaahtopötköjä, leikkaa ne paloiksi öljytyillä saksilla ja pyörittele palat vielä uudestaan maissitärkkelys-tomusokeriseoksessa.
Pötköistä pätkittyjä vaahtiksia. |
Hienoa, että onnistui kaikista puutteista huolimatta. Hyvä että osasit soveltaa :)
VastaaPoistaKiitos vielä hyvästä ohjeesta! Hyviä olivat vaahtikset ja lapsetkin tykkäsivät :)
Poista