maanantai 19. tammikuuta 2015

Se kuuluisa "vaivaamaton leipä"

Blogimaailmassa ja ruokalehdissä on viimeisen vuoden aikana puhuttu paljon vaivaamattomasta leivästä eli leivästä, jota ei vaivata niin, että siihen muodostuisi sitkoa. Nyt vuoden asiaa harkittuani uskaltauduin kyseistä leipää testaamaan.


Vaivaamattoman leivän perusidea on siis se, että taikinan kaikki ainekset vain sekoitetaan nopeasti kulhossa sekaisin (ei vaivata), annetaan kohota vähintään yön yli huoneenlämmössä ja paistetaan kuumassa kannellisessa padassa noin 45 minuuttia. Helppoa. Ja jauhoina voi käyttää melkein mitä tahansa jauhoja (tosin ainakin osa pitää olla vehnäjauhoja) ja sekaan voi heittää mitä ikinä mieli tekee, esimerkiksi juustoraastetta, yrttejä tai siemeniä. Ohjeen sain yhdistelemällä eri lähteistä löytämiäni ohjeita ja vaihtamalla kuivahiivan tuorehiivaan. Paistamiseen käytin pientä Kokki-pataa, tilavuudeltaan kai reilu 2 litraa. Pata voi olla käytännössä mikä tahansa pata tai uunin kestävä astia, jossa on reunat. Jos padassasi ei ole kantta, käytä foliota päällä paistamisen aikana.

Kohotusajasta vielä pari sanaa. Nimittäin lähes kaikissa ohjeissa annettiin kohotusajaksi 12-18 tuntia. Ensimmäisellä kerralla kohotin orjallisesti tuon yli 12 tuntia taikinaa, toisella kerralla vain 3 tuntia. Molemmilla kerroilla leipä kohosi nätisti ja paistui tasaisesti. Johtopäätös: Kohotusaika ei ole niin nuuka, kunhan kohotat vähintään muutaman tunnin huoneenlämmössä.

n. 7-8dl jauhoja (minulla Myllärin Hurjan Viljainen Sämpyläjauho)
1,5tl suolaa
4dl kädenlämpöistä vettä
10g tuorehiivaa (tai 1tl kuivahiivaa)

Liuota hiiva veteen, paitsi jos käytät kuivahiivaa (silloin sekoita hiiva suoraan jauhoihin). Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää hiiva-vesiliuos. Sekoita taikina tasaiseksi, älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan. Mitä pidempi aika, sen parempi.

Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kun uuni on kuuma, laita kannellinen pata uuniin puoleksi tunniksi kuumenemaan. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle, taikina on löysää ja tarttuu ilman jauhotusta pöytään. Pyöritä taikinasta pallo (tai yritä, minulla ei pysynyt pallona vaan muistutti enemmän pannukakkua kun taikina oli niin löysä), jauhota pinta kunnolla ja kohota liinan alla noin 30 minuuttia. Ota kuuma pata uunista ja ota kansi pois päältä. Tiputa taikina pataan ja laita kansi takaisin päälle. Paista leipää uunissa ensin 30 minuuttia kansi suljettuna. Poista sitten kansi ja jatka paistamista vielä 10-15 minuuttia. Kumoa valmis leipä ritilälle jäähtymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti