torstai 15. tammikuuta 2015

Appelsiini-sitruunakakku

Kylläpäs pääsikin joulutauko vierähtämään blogin puolella pitkäksi! Mutta jospa arki nyt koittaisi kotileipurillekin ja leivontainto löytyisi jostain. Jostain syystä sitä intoa ei vain ole löytynyt viime aikoina.

Tämä kakku oli pitkästä aikaa ensimmäinen, jota oli ihan pakko päästä kokeilemaan. Ohjeen löysin K-Ruoka -sivustolta ja muistutti paljon jo aiemmin postaamaani klementiinikakkua. Siinä missä klementiinikakku oli varsin makea ja melko mieto, tämä appelsiini-sitruunakakku oli varsin jymäkkä maultaan. Jymäkällä tarkoitan makean, kirpeän, happaman ja kitkerän yhteismakua. Johtuneeko moinen yhteismaku siitä, että sitrukset keitettiin ja soseutettiin kuorineen ja kuori oli kuitenkin melkoisen paksu verrattuna esimerkiksi klementiiniin? Oli niin tai näin, kakku oli kuitenkin helppo valmistaa ja tuntui maistuvan ainakin meidän pikku prinsessoille. Hieman kyllä yllättää aina välillä neitokaisten makumieltymykset.

Kovasti mietin, että hyvä makuyhdistelmä voisi olla pala kakkua, pallo vaniljajäätelöä ja pieni hömpsy mantelilikööriä (Amaretto, Disaronno tms.). Mantelilikööri sopinee varsin hyvin kaveriksi jo senkin takia, että kakkuhan on täysin gluteeniton (ja lisäksi maidoton!), sillä kakussa käytetään jauhona mantelijauhetta.

***
Lisäys 19.1.2015: Edellistä yhdistelmää testattuani, suosittelen ehdottomasti nauttimaan kakun manteliliköörin kanssa. Lurauta siis kakun päälle likööriä ja anna sen imeytyä kakkupohjaan. Mantelilikööri taittaa kivasti kakun kitkeryyttä peittämättä kuitenkaan sitruksien makua. Nam!

***

Ohje opasti tekemään kakun 24cm:n irtopohjavuokaan. Itse en kuitenkaan niin isoa irtopohjavuokaa omista, joten jaoin taikinan 20cm:n ja 16cm:n vuokiin. Näin kakuista tuli kuitenkin melko matalia, joten en näkisi mahdottomana ajatusta, että taikinan kaataisi vain yhteen 20cm:n vuokaan!

1 appelsiini (n. 200g)
1 sitruuna (n. 200g)
3 munaa
3dl sokeria
200g mantelijauhetta
2tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
0,25tl suolaa

Pese huolellisesti sitrukset. Kiehauta vettä kattilassa ja laita appelsiini kiehuvaan veteen. Keitä appelsiinia yksinään 15 minuuttia, jonka jälkeen lisää sitruuna myös kattilaan. Jatka molempien sitruksien keittämistä vielä 30 minuuttia. Kaada vesi pois kattilasta ja jäähdytä kylmällä vedellä. Halkaise hedelmät kahtia, poista siemenet ja kaavi lusikalla hedelmäliha kulhoon. Poista kuorien sisältä välikalvot ja muut roippeet, leikkaa navat pois kuorista ja laita kuoret hedelmälihan kanssa samaan kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet ja lisää vaahdon sekaan. Sekoita varovaisesti. Kääntele vielä lopuksi sitrussose joukkoon.
Kaada taikina voideltuun vuokaan. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa 45-60 minuuttia, kunnes taikina ei enää tartu tikkuun ja pinta on kauniin ruskea. Anna valmiin kakun jäähtyä hetki ennen kuin poistat sen vuoasta. Laita kakku jääkaappiin yöksi muhimaan ja säilytä se myös siellä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti