sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Parsarisotto

Tämän parsarisoton löysin vuosi sitten Helsingin Sanomien verkkosivuilta ja on pari vuotta sitten Suomen Masterchefiksi valitun Kira Åkerström-Kekkosen käsialaa. Ohje on ihanan erilainen, kevyen makuinen ja silti niin makoisa. Parsaa on risotossa kahdessa muodossa: parsapyreenä ja keitettynä sekä paistettuna pinnalla. Parsan määrä ohjeessa oli lievästi hämäävä, joten molempina vuosina tein saman virheen ja varasin kilon verran parsaa, mutta eipä tuo kummallakaan kertaa haitannut. Olipahan enemmän parsaa risoton päälle. Risotto kannattaa valmistaa esimerkiksi korkeareunaisessa paistinpannussa. Ruoka vaatii hieman välivaiheita eikä ole puolessa tunnissa valmis, mutta maku kyllä korvaa vaivannäön!


Parsapyree:
500g vihreää parsaa (meillä siis kilo)
5dl vettä
25g voita
0,5dl kermaa
1tl sitruunamehua
suolaa
0,5dl keitinlientä (muista ottaa talteen!)

Risotto-osa:
2 salottisipulia
1rkl oliiviöljyä
nokare voita
2dl risottoriisiä
1dl valkoviiniä
noin 7dl kasvislientä
1,5-2dl parsapyreetä
40g voita
1,5rkl sitruunankuorta raastettuna
noin 1dl vahvaa minttua hienonnettuna
vajaa 1dl parmesaania raastettuna (meillä ehkä 1,5dl!)
suolaa, pippuria

Päälle:
parsapyreestä yli jääneet parsat (voita paistamiseen)
suolaa
oliiviöljyä

Ennen pyreen ja risoton valmistamista, valmistele raaka-aineet. Katkaise parsoista puiset varret pois ja tarvittaessa kuori pari senttiä alaosasta, pilko parsat kahteen osaan. Hienonna salottisipulit, hienonna minttu ja raasta parmesaani sekä sitruunankuori. Valmista kasvisliemi ja kuumenna kiehuvan kuumaksi.
Seuraavaksi valmistetaan pyre. Keitä parsat vedessä ja voissa 3-4 minuuttia. Siivilöi parsat, muista ottaa lientä talteen! Jäähdytä kylmässä vedessä. Ota parsoista nupullisia varsia erilleen (vähän vajaa puolet kaikista parsoista) koristelua varten ja halkaise ne valmiiksi pituussuunnassa. Soseuta jäljelle jääneet parsat kerman ja keitinliemen kanssa. Mausta pyre suolalla ja sitruunamehulla.
Risotto-osan valmistaminen aloitetaan pyreen valmistuttua. Kuullota salottisipulit oliiviöjyn ja voin seoksessa muutama minuutti. Lisää risottoriisit ja anna niiden kuullottua pannulla samalla sekoittaen. Riisit eivät missään nimessä saa ruskistua! Kun riisit ovat kuullottuneet muutaman minuutin, lisää joukkoon valkoviini. Seoksen pitää kiehua kunnolla koko ajan! Sekoita edelleen koko ajan ja anna viinin imeytyä. Kun viini on imeytynyt riiseihin, aloita kasvisliemen lisääminen. Lisää lientä kauhallinen kerrallaan ja sekoita seosta samalla. Kun neste on imeytynyt, lisää jälleen lientä. Jatka sekoittamista ja liemen lisäämistä, kunnes riisi on lähes kypsää eli al dente (saa olla purutuntumaa, mutta ei raakaa). Lisää tämän jälkeen risottoon parsapyre ja sekoita hyvin. Ota pannu pois liedeltä. Lisää risoton sekaan sitruunankuoriraaste, parmesaaniraaste, voi ja minttu. Sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
Paista koristeeksi jätetyt parsat voissa, kunnes ne saavat hieman väriä pintaan. Asettele parsat risottoannoksen päälle. Nauti heti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti