tiistai 13. toukokuuta 2014

Kana-quinoasalaatti

Tähän salaattiin tutustuin parisen vuotta sitten naapuruston rouvien illanistujaisissa. Tuolloin salaatissa oli rapuja, mutta arkisemmaksi proteiinilähteeksi on meillä valikoitunut kana. Myös savulohi on sopii salaattiin. Kiva erikoisuus tässä salaatissa on quinoa (tai translitteroituna kvinoa), joka korvaa pastan ja muut vastaavat salaatin jatkeet. Quinoa on täysin gluteeniton raaka-aine, joka on itseasiassa etelä-Amerikasta kotoisin olevan kasvin siemen. Kyseinen kasvi on sukua punajuurelle ja pinaatille ja sen siemeniä (joita siis kaupoissa myydään kuivattuna) käytetään riisin tapaan keitettynä. Perunaan ja riisiin nähden quinoassa on proteiinia lähes kaksinkertainen määrä!
Tällä ohjeella tulee todella runsas määrä salaattia. Mikäli et tarjoile koko salaattia samana päivänä, suosittelen lisäämään limen mehussa pyöräytetyt avokadot suoraan salaattiannoksen päälle. Tällöin avokadot eivät pääse tummumaan ikävän näköisiksi säilytyksen aikana.
Ajoituksesta: Salaatin valmistaminen kannattaa aloittaa jo pari tuntia aiemmin, jotta paistettavat ja keitettävät ainesosat kerkeävät jäähtymään ennen ainesosien yhdistämistä. Anna paistettavien ja keitettävien aineiden jäähtyä ensin huoneenlämmössä hetki ja siirrä sitten tarvittaessa jääkaappiin. Kylmällä säällä jäähdyttämisen voi tehdä myös ulkona.

300g broilerisuikaleita (maustamaton)
2-3dl quinoaa
5-6dl vettä + kana- tai kasvisliemikuutio
1pkt halloumia
kurkku
jääsalaattia
3 avokadoa
1-2 limeä

Paista broilerisuikaleet öljyssä. Siirrä kypsät suikaleet lautaselle ja jäähtymään. Suikaloi halloumi noin sentin levyisiksi ja muutaman sentin pituisiksi suikaleiksi. Paista halloumit pannulla, kunnes ne ovat ruskistuneet nätisti. Siirrä halloumit jäähtymään lautaselle, toimi kuten kanojen kanssa. Kuumenna vesi ja liemikuutio kiehuvaksi kattilassa, lisää kiehuvaan liemeen quinoat. Sekoita välillä, anna kiehua noin 15 minuuttia. Tämän jälkeen sammuta levy ja anna quinoan hautua hetki kattilassa kannen alla (noin 5min). Siirrä quinoat lautaselle ja jäähdytä.
Leikkaa kurkuista päät pois. Leikkaa kurkku kahteen osaan ja halkaise osat. Kaavi lusikalla kurkun "siemenosa" pois, jotta salaatti ei vety. Pilko kurkut ja laita salaattiastiaan odottamaan. Huuhtele salaatti ja revi se kurkkujen päälle salaattiastiaan. Lisää mukaan jäähtyneet broilerisuikaleet, halloumit ja quinoat.
Poista avokadosta kivet ja kuoret. Pilko avokadot ja pyöritä limen mehussa, jotta avokadot eivät tummuisi niin nopeasti. Lisää avokadot salaattiin ja sekoita salaatti.
Nauti oliiviöljyn ja balsamicon kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti