Piparitalo vm. 2012. |
Piparitalon osat valmiiksi paistettuna. |
Ikkunat valmiina. Taustalla näkyy muovipurkissa isomaltoosia. |
Sunnuntaina oli pakko päästä testailemaan taas Koko suomi leipoo -kisan reseptejä. Vuorossa oli tällä kertaa suolainen piirakka, kasvisquiche. Ohje oli varsin lyhyesti kirjoitettu, sillä kilpailijoille annetaan tässä vaiheessa enää vähän vinkkiä tekemiseen. Ohje oli varsin toimiva ja piirakka maistuikin todella hyvältä. Suosittelen testaamaan!
Pohja:
120g voita
240g vehnäjauhoja
0,5tl suolaa
1rkl vettä
1 muna
Täyte:
2 punasipulia
aurinkokuivattuja tomaatteja (silputtuna noin 1,5dl)
parsaa
vuohenjuustoa
lehtipersiljaa
210g munia
300g kermaa
120g maitoa
suolaa
Sekoita kulhossa vehnäjauhot ja suola, nypi sekaan kylmä voi. Kun voi ja jauhot ovat hyvin sekaisin, lisää vesi ja muna. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja laita taikina hetkeksi kylmään. Valmista tällä välin täyte.
Hienonna punasipulit ja kuullota sipuli pannulla. Näin sipuleista tulee makeampia ja ne kerkeävät kypsymään uunissa. Lisää sipulien sekaan hienonnetut tomaatit. Viipaloi vuohenjuusto ohuiksi viipaleiksi. Keitä parsoja kolmisen minuuttia, parsat saavat edelleen olla napakoita mieluummin kuin löysiä ja ylikypsiä. Silppua lehtipersilja sopiva määrä, ehkä reilu puoli ruukkua?
Ota taikina jääkaapista ja kaulitse se ohueksi levyksi. Jos taikina jää liian paksuksi, piirakkaa on ikävä syödä ja pohja jää helposti raa'aksi. Nosta kaulittu pohja kaulimen avulla voideltuun irtopohjaiseen piirakkavuokaan (omani oli halkaisijaltaan 28cm). Painele taikina varovasti vuokaan ja leikkaa ylimääräinen taikina pois.
Levitä sipuli-tomaattisekoitus pohjalle tasaisesti ja asettele vuohenjuustoviipaleet tasaisesti pinnalle. Ripottele päälle lehtipersiljaa.
Sekoita kulhossa munat, kerma, maito ja suola. Kaada seos vuokaan, älä täytä ihan täyteen vaan jätä vajaa puoli senttiä tilaa kohoamiselle ja parsoille. Asettele parsat vielä piirakan pinnalle.
Paista piirakkaa uunin alaosassa (alimman ja keskitason välissä) 35-40 minuuttia 200 asteessa. Pinta saa olla reilusti ruskistunut, mutta ei palanut.
Anna piirakan jäähtyä puolisen tuntia ennen kuin irrotat piirakan irtopohjavuoasta. Piirakan voi syödä lämpimänä tai kylmänä, itse pidän enemmän hieman lämpimästä piirakasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti