keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Blogi täytti vuoden!

Jee! Aika menee lentäen ja tänään tuli täyteen yksi vuosi siitä päivästä, kun pistin blogin pystyyn hetken mielijohteesta. Hetkeäkään en päätöstäni ole katunut, nyt ovat reseptit ja aikaansaannokset nätisti tallessa.

Merkkipäivän kunniaksi päätin pyöräyttää jotain uutta, jotain perinteistä ja jotain jännää, kuitenkin sesongin mukaisella teemalla. Perinteistä tässä oli tiikerikakkumaisuus, uutta oli vaalean osan värjääminen oranssilla ja maustaminen appelsiinilla. Jännäksi kakun teki raita, joka oli maustettu ja värjätty lakritsajauheella ja lakritsakastikkeella. Jos raidan haluaisi selkeämmin mustaksi, kannattaisi taikinaosaa värjätä vielä mustalla elintarvikevärillä.

Ohjeella taikinaa riittää isoon Nordic Waren 2,36 litraiseen vuokaan. Mikäli leivot perinteisellä 1,8 litraiseen vuokaan, vähennä kaikista mitoista noin neljännes.

250g voita
2,5dl sokeria
4 munaa
4dl vehnäjauhoja
2,5tl leivinjauhetta
2,5tl vaniljasokeria

Vaalea raita: 1dl vehnäjauhoja, 1 appelsiinin raastettu kuori, 0,5dl appelsiinista puristettua mehua, oranssia elintarvikeväriä
Tumma raita: 3rkl lakritsajauhetta, 0,75dl lakritsakastiketta, (mustaa elintarvikeväriä)

Voitele ja jauhota vuoka huolellisesti (tai käytä vuokaspraytä!) ja laita uuni lämpeämään 175-asteiseksi. Raasta valmiiksi appelsiinin kuori ja purista appelsiinista mehu. Sekoita taikinaa varten kuivat aineet.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja sekoita voimakkaasti. Lisää jauhoseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Ota taikinasta noin kolmasosa erilliseen kulhoon, tästä osasta tehdään tumman raidan taikina. Lisää tähän pienempään taikinaosaan lakritsajauhe ja -kastike, sekoita tasaiseksi. Värjää taikina mustaksi halutessasi. Lisää isompaan taikinaosaan appelsiinin kuoriraaste ja mehu sekä vehnäjauhot, sekoita tasaiseksi. Värjää halutessasi tämä osa oranssilla värillä.

Lusikoi vajaa puolet appelsiinitaikinasta kakkuvuokaan. Tämän päälle lusikoidaan lakritsataikina. Levitä päälle vielä loput appelsiinitaikinasta. Kiepauta haarukalla pieniä kiekuroita taikinan läpi, jotta taikinat sekoittuvat nätisti. Tasoita kakun pinta ja paina keskelle pieni syvennys, jotta taikina kohoaisi uunissa tasaisemmin. Paista uunissa keskitason alapuolella noin 50 minuuttia, kunnes taikina ei tartu enään tikkuun. Kumoa hetken jäähtynyt kakku lautaselle ja anna jäähtyä loppuun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti