maanantai 21. heinäkuuta 2014

Pastitsio - yritys nro 1

Kreikkalaiset ruoat vievät kyllä kielen mennessään! Aiemmin olen jo harjoitellut tekemään giouvetsia [juvetsi], mutta nyt viimeisimmän Kreikan matkan jälkeen päätin kokeilla pastitsiota. Pastitsio on ikäänkuin makaronilaatikon ja lasagnen sekoitus ja kuuluu jälleen kategoriaan "jokainen tekee sen eri tavalla". Eli tämäkin resepti on vain yksi tuhansien erilaisten joukossa. Yhteistä kaikille pastitsioille kuitenkin on, että siihen tulee pastitsio-makaroni, jauhelihaa ja bechamel-kastiketta. Tämä ruoka oli todella maistuva, vaikkakin jauhelihaa olisi saanut maustaa vieläkin ronskimmin. Jauhelihaa kannattaa maustaa jopa melkein liikaa kuin liian vähän, sillä valkokastike ja makaroniosuus tasoittavat makuja.

Pastitsion valmistamiseen käytetään ns. pastitsio-makaronia, joka on kuin onttoa spagettia. Nopealla vilkaisulla löysin paikallisesta marketista samanlaista makaronia kahdelta eri valmistajalta. Yleinen ohje on, että jos ei kyseistä pastitsio-makaronia löydy, sen voi korvata ziti-pastalla tai penne-pastalla. Tällöin pastaa tulee kuitenkin varata enemmän.


Tällä ohjeella tulee todella runsas annos, joten kannattaa varata joko yksi iso vuoka (n. 30cm x 40cm) tai kaksi pienempää vuokaa. Aikaa kannattaa myös varata riittävästi (noin 45-60min + uunissa  40-45min), sillä valmisteluihin menee hetki.
Valmistaminen aloitetaan jauhelihakastikkeen tekemisellä, jonka jälkeen keitetään pasta ja bechamel-kastike. Tämän jälkeen kootaan ruoka uunivuokaan.

Jauhelihakastike:
4rkl oliiviöljyä
2 punasipulia hienonnettuna
4-5 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1rkl tomaattipyrettä
800g naudan jauhelihaa
lasi punaviiniä
1tlk hyvää tomaattimurskaa (n. 400g)
1tl sokeria
1tl kanelia
2 kokonaista neilikkaa
1 laakerinlehti
suolaa, pippuria

Kuumenna pannulla oliiviöljy ja kuullota siinä punasipulit. Lisää pannulle valkosipulit ja tomaattimurska, sekoita. Lisää joukkoon jauheliha ja paista, kunnes jauheliha on kypsää. Kaada pannulle punaviini ja sekoita hetki. Lisää loput aineet pannulle, sekoita tasaiseksi. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin puoli tuntia, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut pois. Maista kastiketta ja lisää tarvittaessa mausteita. Poista viimeisenä laakerinlehti ja neilikat.

Makaronit:
500g pastitsio-makaronia
200g fetaa
2 munaa

Keitä makaroneja runsaassa vedessä isossa kattilassa 2-3 minuuttia vähemmän kuin pussin ohje neuvoo (eli noin 10 minuuttia). Valuta vedet pois makaroneista ja huuhtele kylmällä vedellä, jotta makaronit jäähtyvät hieman. Kaada makaronit takaisin kattilaan. Lisää kattilaan munat ja feta, joka on murskattu pieneksi haarukalla. Sekoita varovasti kauhalla tasaiseksi niin, että makaronit pysyvät ehjinä.

Bechamel-kastike:
100g voita
100g vehnäjauhoja
1 litra maitoa (lämmitä valmiiksi toisessa kattilassa)
2 keltuaista
suolaa, pippuria
ripaus muskottipähkinää
100g parmesaani tai kefalotyri-juustoa raastettuna

+ varaa vielä pastitsion pinnalle hieman juustoraastetta.

Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Anna seoksen kypsyä hetki liedellä koko ajan sekoittaen, älä anna ruskistua! Lisää joukkoon valmiiksi lämmitetty maito vähitellen. Sekoita varsinkin aluksi huolellisesti, jotta vehnäjauhot eivät jää paakuiksi kastikkeeseen. Anna kastikkeen keittyä pari minuuttia, jotta se paksuuntuu sopivasti. Ota kattila pois liedeltä. Lisää joukkoon keltuaiset ja sekoita huolellisesti, jotta keltuaiset eivät jää paukuiksi. Mausta suolalla, pippurilla ja muskotilla. Lisää viimeisenä juustoraaste kastikkeeseen ja sekoita tasaiseksi.

Kasaaminen vuokaan:
Voitele vuoka (tai vuoat valmiiksi). Kaada pohjalle ensin pastitsio-makaronit. Painele makaronit varovaisesti tasaiseksi kerrokseksi.


Kaada päälle jauhelihaseos ja tasoita se makaronien pinnalle.


Kaada jauheliha kerroksen päälle bechamel-kastike, tasoita. Ripottele bechamelin päälle vielä juustoraastetta.


Paista uunissa keskitasolla tai vähän sen alapuolella 180-200 -asteessa noin 40-45 minuuttia, kunnes pinta on kauniisti ruskistunut. Anna valmiin paistoksen jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Paistosta on helpompi leikata ja annostella lautasille hieman jäähtyneenä tai seuraavana päivänä.

2 kommenttia:

  1. Tätä muuten kandee kokeilla ;) Tuukka totes, että voittaa lasagnen ja makaronilaatikon mennen tullen!

    VastaaPoista