lauantai 26. heinäkuuta 2014

Mustikkapiirakkaa ja vaniljakastiketta

Mistä se ajatus tähän sitten lähti? No tietenkin mökkireissun yhteydessä suoritetusta mustikoiden keruuretkestä. Marjojen poiminta on jo nykyään tällä iällä ihan kiva ajatus ja mukavaa ajanvietettä. Siis useimmiten. Tai ainakin silloin, kun niitä marjoja siellä metsässä olisi enemmän kuin kaksi kappaletta hehtaarilla. Vaan tällä kertaa niitä ei siellä metsässä hirveästi ollut. Mustikassa olin reilun tunnin ja vaeltelin metsässä pari kilometriä kaikkineen, mutta lopputuloksena ämpärin pohjalle kertyi vain reilu neljä desiä mustikoita. Aika surkeasti siis. Mutta näillä mentiin ja jotain uutta ohjettakin piti etsiä, kun ei noin pienellä määrällä ihan perinteistä mustikkapiirakkaa leivota. Ohjeita etsiessä silmiin osui Pullahiiren mustikka-valkosuklaapiirakan ohje, jota lähdin testailemaan. Taikinan tein tuplana, jolloin piirakasta tuli pellillinen. Testaillessa mittailin myös mustikoiden ja valkosuklaan määrän grammoihin, koska tykkään itse kovasti leipoessa käyttää mittaamiseen vaakaa. Piirakan lisukkeeksi väänsin vielä pikaisesti vaniljakastikkeen. Lopputulos oli mitä maittavin ja mehevin, nam!

300g huoneenlämpöistä voita
3dl sokeria
4 munaa
7-8dl vehnäjauhoja
3tl leivinjauhetta
2rkl vaniljasokeria
3dl maitoa
200g (n. 4dl) valkosuklaata rouhittuna karkeaksi rouheeksi
300g (n. 4dl) mustikoita

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vaahtoon ja sekoita huolellisesti tasaiseksi. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan, mutta älä sekoita taikinaa liikaa (muuten muodostuu sitkoa taikinaan!). Kääntele lopuksi taikinan sekaan valkosuklaa ja mustikat. Älä sekoita taikinaa liikaa, jotta mustikat eivät värjää taikinaa. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes piirakan pinta on kauniin ruskea. Mikäli pinta saa liikaa väriä paistamisen aikana, suojaa pinta kesken paistamisen foliolla. Anna valmiin piirakan jäähtyä.

Vaniljakastike:
1 muna
4dl maitoa
1rkl perunajauhoja tai maissitärkkelystä
2rkl sokeria
1rkl vaniljasokeria

Mittaa kattilaan muna, maito ja perunajauho (tai maissitärkkelys). Kuumenna ja sekoita seosta huolellisesti, kunnes seos pulpahtaa kerran. Jäähdytä seos ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Tarjoile piirakan kanssa jääkaappikylmänä.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti