tiistai 26. marraskuuta 2013

Piparia ja piirakkaa

Viikonloppuna alkoi jauhopeukaloa taas kutittamaan pahasti. Lauantaina alkoi vähän pidemmän aikavälin projekti, nimittäin piparitalon tekeminen. Projektin ensimmäisenä päivänä vuorossa oli kivan piparitalon kaavojen etsiminen ja osien paistaminen. Käytin tänäkin vuonna samaa kaavaa kuin viime vuotisessa talossa pienillä muutoksilla höystettynä. Muutin kaikki ikkunat kaareviksi ja päätyihin tein oikein isot ikkunat. Lisäksi tyylikkäästi unohdin tehdä seinään oven, joten tänä vuonna on oveton piparitalo tulossa...

Piparitalo vm. 2012.
Piparitalon osat valmiiksi paistettuna.
Sunnuntaina projekti edistyi ikkunalasien verran. Ikkunalasit tein isomaltoosilla eli kondiittorin sokerilla. Isomaltoosi sulatetaan kattilassa ja kaadetaan haluttuun kohtaan. Osat kannattaa olla leivinpaperin päällä ja mielellään pinnalla, joka ei ota nokkiinsa korkeasta lämpötilasta. Isomaltoosia on hyvä käyttää piparitalotöissä, koska se ei ruskistu sulaessaan ja lämmetessään yhtä herkästi kuin tavallinen sokeri. Myös palojen liimaamisen voi tehdä isomaltoosilla. Ikkunoihin on seuraavaksi tarkoitus maalata "lasimaalaukset". Katsotaan mitä siitä tulee :)

Ikkunat valmiina. Taustalla näkyy muovipurkissa isomaltoosia.

Sunnuntaina oli pakko päästä testailemaan taas Koko suomi leipoo -kisan reseptejä. Vuorossa oli tällä kertaa suolainen piirakka, kasvisquiche. Ohje oli varsin lyhyesti kirjoitettu, sillä kilpailijoille annetaan tässä vaiheessa enää vähän vinkkiä tekemiseen. Ohje oli varsin toimiva ja piirakka maistuikin todella hyvältä. Suosittelen testaamaan!

Pohja:
120g voita
240g vehnäjauhoja
0,5tl suolaa
1rkl vettä
1 muna

Täyte:
2 punasipulia
aurinkokuivattuja tomaatteja (silputtuna noin 1,5dl)
parsaa
vuohenjuustoa
lehtipersiljaa

210g munia
300g kermaa
120g maitoa
suolaa

Sekoita kulhossa vehnäjauhot ja suola, nypi sekaan kylmä voi. Kun voi ja jauhot ovat hyvin sekaisin, lisää vesi ja muna. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja laita taikina hetkeksi kylmään. Valmista tällä välin täyte.
Hienonna punasipulit ja kuullota sipuli pannulla. Näin sipuleista tulee makeampia ja ne kerkeävät kypsymään uunissa. Lisää sipulien sekaan hienonnetut tomaatit. Viipaloi vuohenjuusto ohuiksi viipaleiksi. Keitä parsoja kolmisen minuuttia, parsat saavat edelleen olla napakoita mieluummin kuin löysiä ja ylikypsiä. Silppua lehtipersilja sopiva määrä, ehkä reilu puoli ruukkua?
Ota taikina jääkaapista ja kaulitse se ohueksi levyksi. Jos taikina jää liian paksuksi, piirakkaa on ikävä syödä ja pohja jää helposti raa'aksi. Nosta kaulittu pohja kaulimen avulla voideltuun irtopohjaiseen piirakkavuokaan (omani oli halkaisijaltaan 28cm). Painele taikina varovasti vuokaan ja leikkaa ylimääräinen taikina pois.
Levitä sipuli-tomaattisekoitus pohjalle tasaisesti ja asettele vuohenjuustoviipaleet tasaisesti pinnalle. Ripottele päälle lehtipersiljaa.
Sekoita kulhossa munat, kerma, maito ja suola. Kaada seos vuokaan, älä täytä ihan täyteen vaan jätä vajaa puoli senttiä tilaa kohoamiselle ja parsoille. Asettele parsat vielä piirakan pinnalle.
Paista piirakkaa uunin alaosassa (alimman ja keskitason välissä) 35-40 minuuttia 200 asteessa. Pinta saa olla reilusti ruskistunut, mutta ei palanut.
Anna piirakan jäähtyä puolisen tuntia ennen kuin irrotat piirakan irtopohjavuoasta. Piirakan voi syödä lämpimänä tai kylmänä, itse pidän enemmän hieman lämpimästä piirakasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti