lauantai 2. toukokuuta 2015

Churroja vappuherkkuna

Vappu on ehkä kaikista juhlista sokerihuurretuin. Kaikki herkut kyllästetään sokerilla: Sima (0,5kg sokeria sekä sitruunoita ja rusinoita neljässä litrassa nestettä), munkit (pyöritetään sokerissa), tippaleivät (päällystetään tomusokerilla) jne. Tämänkertainen uutuus ei ollut poikkeus tuohon sääntöön. Tein ensimmäistä kertaa ihan itse churroja. Näissä herkuissa ei taikinassa itsessään ollut yhtään sokeria, mutta nämäkin kieritettiin paistamisen jälkeen vielä sokerissa.


Churrot ovat espanjalainen herkku, jota myydään pääasiallisesti markkinoilla kojuista. Churrot tehdään tuulihattutaikinasta pursottamalla taikinaa upporasvaan, jossa ne paistetaan. Monesti ne tarjoillaan lämpimän suklaakastikkeen kera, mutta meillä ne uppoavat ilman kastikettakin. Näiden tekeminen oli todella helppoa ja nopeaa, joten suosittelen testaamaan!

Ohjeen löysin Pullahiiren blogista. Tällä ohjeella tulee muuten todella iso annos churroja, josta riittää isommallekin perheelle tai seurueelle.

2,5dl vettä
125g voita
2,5dl vehnäjauhoja
0,25tl suolaa
3 munaa

Paistamiseen: 1-2 litraa rapsiöljyä (määrä riippuu paljon kattilan koosta)
Sokerointiin: Siro hienosokeria tai tavallista kidesokeria

Mittaa vesi ja voi kattilaan. Kiehauta ja sekoita, kunnes voi on sulanut kokonaan. Sekoita vehnäjauhot ja suola keskenään ja lisää kaikki kerralla voi-vesiseokseen. Sekoita voimakkaasti, kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista ja on tasainen massa. Anna taikinan jäähtyä hetki, noin 10 minuuttia. Lisää munat yksitellen voimakkaasti. Voit käyttää sähkövatkainta, mutta omalla kokemuksella voin sanoa, että vatkain on loppuvaiheessa hankala, kun taikina käy paksuksi ja tarttuu vatkaimiin. Kun taikina on tasaista ja kiiltävää, siirrä taikina pursotinpussiin, jossa on pieni tähtitylla.
Kuumenna rasva kattilassa 170-180-asteiseksi. Tarkkailee lämpötilaa digitaalisella paistolämpömittarilla, älä anna öljyn kuumentua yli 180 asteiseksi! Pursota taikinaa öljyyn ja katkaise taikina leikkaamalla saksilla. Omaan kattilaani mahtui juuri 5-6 taikinapätkää kerrallaan. Paista churroja molemmilta puolilta noin minuutin ajan. Nosta churrot jäähtymään talouspaperin päälle lautaselle. Sokeroi churrot esimerkiksi muovikipossa ravistamalla.

1 kommentti: