sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Kreikkalaiset ruoat, osa 3: Kleftiko

Kreikkalainen ruoka on ihan mahtavaa kahdesta syystä:
 1. Se on ihan mielettömän hyvää ja maukasta.
 2. Valmistaminen on helppoa ja vaatii yleensä vain pitkän haudutusajan uunissa.
Aiemmin olemme tehneet juvetsia (giouvetsi) ja pastitsiota. Näiden lisäksi olemme tehneet kotona jo kolme kertaa kleftikoa, mutta syystä ja toisesta reseptiä en ole laittanut aiemmin blogiin. Nyt resepti on kuitenkin testattu omaan makuun (ja laiskuuteen) sopivaksi, jotta sen kehtaa muillekin esitellä. Kleftiko on taas sellainen pata, joka tehdään kuin karjalanpaisti. Ohjeita on yhtä monta kuin tekijöitäkin. Lisäksi se on perinteisesti kreikkalaisten rosvopaisti, joka paistetaan usein pergamiiniin käärittynä, mutta olemme sen tehneet helppouden takia suoraan pataan. Tähän ruokaan ei sitten kannata käyttää niitä lampaan tai karitsan parhaita fileitä ja kyljyksiä, vaan mitä epäilyttävämmän näköinen luinen lihapala, sitä parempi on lopputulos. Meillä oli tällä kertaa selkäpaloja, joissa oli selkäranka muine luineen edelleen kiinni.


1-1,5kg luista lampaan- tai karitsan lihaa
12 valkosipulinkynttä kokonaisena ja kuorittuna, pilko suurimpia vähän
170g kefalogravieraa kuutioina(saa ainakin K-Citymarketin juustotiskiltä)
suolaa, pippuria, oliiviöljyä
6 kiinteää perunaa
2 isoa porkkanaa
vettä

Poista lihoista suurimmat kalvot ja rasvat. Tee terävän veitsen kärjellä lihaan "taskuja" pistämällä ja laita koloihin sekä juustokuutio että valkosipulin pala. Ripottele lihan pintaan suolaa ja pippuria. Nosta liha isoon kannelliseen pataan ja pirskottele päälle oliiviöljyä. Kuori perunat ja porkkanat. Paloittele perunat reiluiksi paloiksi ja lohko porkkanat. Lisää kasvikset pataan ja ripottele päälle vielä suolaa. Jos juustoa ja valkosipulia jäi yli aiemmin, lisää ne nyt pataan. Kaada padan pohjalle vettä pari desilitraa. Sulje kansi ja kypsennä uunissa 180 asteessa kolmisen tuntia sekoittamatta.

4 kommenttia:

 1. Tuota juustoa ei kyllä läheskään joka juustotiskiltä tai K-Citymarketista saa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmaan saakaan. Meillä on sikäli ollut mahtava tilanne, että lähimmästä K-Citymarketistamme (Espoon Sello) kyseistä juustoa löytyy. Tietääkseni juuston voi korvata esimerkiksi parmesaanilla, jolloin pääsee melko samanlaiseen lopputulokseen.

   Poista
 2. Hyvää tuli, kiitos maukkaasta reseptistä! 😋 Kannatti käydä Sellossa juustonhakureisulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että juustoa löytyi ja ruoka onnistui! Tämä on meidän perheen suosikkipatoja juvetsin ohella.

   Poista