sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Maapähkinävoi ja -piirakka

Maapähkinä ja sen maku ei ole oikein koskaan ollut suosikkejani. Sen maku on jotenkin tunkkainen ja tympeä. Mutta löydettyäni helpon ohjeen maapähkinävoin valmistamiseen sekä maapähkinävoipiiraan reseptin, en enää voinut olla testaamatta niitä. Maapähkinävoi oli helppo valmistaa, mutta sellaisenaan se ei ehkä ole ihan minun makuuni sopiva. Sen sijaan piirakassa käytettynä maapähkinän maku tasapainottuu hillon kanssa kivasti.
Mikäli valmistat itse piirakan maapähkinävoin ja hillon, työvaiheita tulee jo melko monta, mutta voit hyvin jakaa tekemisen kahdelle päivälle: Ensimmäisenä päivänä valmistat maapähkinävoin ja hillon, toisena päivänä leivot piirakan. Tein piirakan kaikkine osineen samana päivänä, mutta ohjeen jaottelin kahdelle päivälle. Toki voit myös oikoa hieman ja ostaa ne valmiina, tosin itsetehdyissä on vähemmän lisäaineita ja säilöntäaineita. Ja hillossa on toki enemmän marjoja, kun valmistat sen itse!
Maapähkinävoi valmistetaan monitoimikoneella, jossa on leikkaava terä. Itselläni on vain pieni leikkuri, jossa on oikeanlainen terä, joten jouduin tekemään tahnan useassa erässä. Pieni hakkerini joutuikin melkoisen koville, reppanaa kun saisi ilmeisesti pyörittää korkeintaan minuutin kerrallaan. Ja minuutissahan tahna ei valmistu... Erinomaiset ohjeet maapähkinävoin valmistamiseen löydät Lunnin blogista. Lunnin ohjeilla olen omankin maapähkinävoini valmistanut. Myös piirakka on Lunnin käsialaa. Piirakassa muutin vain piirakan ulkomuodon, tein piirakasta pyöreän suorakaiteen sijasta.

1. päivä

Maapähkinävoi:
500g kuorittuja maapähkinöitä
1tl karkeaa merisuolaa

Levitä maapähkinät ja merisuola leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paahda uunissa 175 asteessa 10-15 minuuttia. Pähkinät ovat valmiita, kun ne ovat saaneet vähän väriä pintaan. Annostele pähkinät (tai osa niistä) monitoimikoneeseen ja lukitse kansi. Käynnistä kone ja anna sen käydä, kunnes tahna on valmis. Ensin pähkinät murskautuvat ja jauhautuvat hienoksi jauheeksi. Kun jatkat, jauhe alkaa muuttua tahnamaiseksi. Jatka niin kauan, että tahna on lähes sileää ja levitettävää tahnaa. Laita valmis maapähkinävoi lasiseen purkkiin ja anna jäähtyä jääkaapissa.

Hillo pakastemarjoista:
5-6dl pakastemarjoja (minulla puolet vadelmia ja puolet mustikoita)
1,5-2dl hillosokeria

Sekoita mikronkestävässä kulhossa jäiset marjat ja hillosokeri. Keitä mikrossa täydellä teholla 6-8 minuuttia välillä sekoittaen. Varo, ettei hillo kiehu yli mikrossa! Anna hillon jäähtyä, sillä hillo jähmettyy jäähtyessään.

2. päivä

Pohjataikina:
3,5dl vehnäjauhoja
0,5dl sokeria
110g voita
1 muna

Nypi kuivat aineet ja voi keskenään. Lisää muna joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Kauli taikina levyksi, joka on muutaman sentin isompi joka suuntaan kuin vuoka (käytin itse irtopohjaista piirakkavuokaa, halkaisija 28cm). Nosta taikinalevy vuokaan ja painele taikina vuokaan hyvin. Leikkaa ylimääräinen taikina pois. Painele taikinan päälle leivinpaperi ja laita leivinpaperin päälle keraamisia paistopainoja tai kuivattuja herneitä. Paista näin uunin keskitason alapuolella 190-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Poista sitten paistopainot ja leivinpaperi ja jatka pohjan paistamista 5-10 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä vuoassa.

Maapähkinävoitäyte:
225g voita
500g maapähkinävoita (koko satsi edellä olevalla ohjeella)
4dl tomusokeria

Vaahdota pehmeä voi. Lisää sekaan maapähkinävoi ja tomusokeri, sekoita tasaiseksi. Levitä täyte pohjalle ja tasoita. Anna täytteen jähmettyä hetki jääkaapissa.

Lisää tämän jälkeen valmistamasi hillo (tai 2-3dl valmista hilloa) täytteen päälle ohueksi kerrokseksi.

Muruseos pinnalle:
85g voita
1,75dl vehnäjauhoja
1,5dl kaurahiutaleita
0,75dl fariinisokeria
0,5tl leivinjauhetta
0,25tl ruokasoodaa
0,25tl kanelia

Nypi seos tasaiseksi ja levitä muruja piirakan pinnalle. Paista 160-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia.
Anna piirakan jäähtyä ja tarjoile.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti