sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Gluteenitonta ja maidotonta leivontaa

Emännöin eilen eräiden erittäin tunnettujen ja (naisten keskuudessa) hyvämaineisten muovipurkkien esittelyn. Kutsujen emännöinnissä on se kiva puoli, että pääsee näkemään ystäviä ja tuttuja sekä vaihtamaan samalla kuulumisia. Ja tietenkin leipomaan ;) Tällä kertaa leivonnassa oli pieni haaste, nimittäin yksi ystävistäni tarvitsi maidotonta ja gluteenitonta tarjottavaa. Molemmat yksinään olisi kohtuullisen helppo toteuttaa, mutta yhdistelmänä tuo jo pieniä hankaluuksia ja erityisesti suolaisessa tarjottavassa. Tällä kertaa tarjoilinkin tähän ruokavalioon sopien pinkkejä macaroneja aronia-omenahillolla, kääretorttua omenahillolla ja soijavispikermalla sekä paahdettuja kikherneitä. Tämän kääretortun toteutin siis gluteenittomana ja maidottomana sekä lisäksi testasin kääretortun kuviointia. Kääretortun pohjan tein irtoreunavuoan avulla niin, että pohja oli lähes pellin levyinen ja pituudeltaan reilu puolet pellistä. Jos siis haluat tehdä koko pellin kokoisen kääretorttupohjan, kannattaa taikina tehdä 1,5-kertaisena.

HUOM! Leipoessasi erityisruokavaliota noudattavalle, muista pestä astiat erityisen huolellisesti ennen käyttöä. Näin vältät allergeenien siirtymisen valmiiseen tuotteeseen. Osalle voi tulla oireita jo todella pienistä määristä gluteiinia tai maitoproteiinia. Sama koskee muitakin allergeeneja.


Pohja:
4 munaa
1,5dl sokeria
1,5dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta
(vihreää elintarvikeväriä, suosittelen geelimäisiä värejä)

Täyte:
omenahilloa, parisen desiä
1prk Alpro Soya Airy & Creamy

Vaahdota munat ja sokeri huolellisesti paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Kääntele nuolijalla siivilöidyt ja sekoitetut kuivat aineet vaahtoon. Jaa taikina kahteen osaan ja värjää toinen puoli vihreäksi (tai valitsemallasi värillä). Tarvittaessa voit lisätä perunajauhoja, jotta taikina on riittävän paksua. Kaada taikina pursotuspusseihin. Leikkaa pursotuspussin päästä pieni pala pois ja pursota ensin värjätyllä taikinalla vinoja raitoja pellille. Leikkaa myös toisesta pursotuspussista kärki pois ja pursota pellille jääneisiin väleihin vaaleaa taikinaa. Varo heilauttamasta tai kopauttamasta peltiä liikaa, jotta raidat eivät sekoittuisi keskenään. Paista 225-asteisessa uunissa 6-8 minuuttia. Kumoa valmis pohja leivinpaperille ja irrota pohjalla ollut leivinpaperi. Anna pohjan jäähtyä.

Vaahdota kylmä soijakerma huolellisesti täytettä varten. Tarvittaessa anna kermavaahdon asettua hetki kylmässä. Levitä kääretorttupohjalle (paistopinnalle, huom!) omenahilloa ja hillon päälle vielä sopiva kerros soijakermavaahtoa. Rullaa kääretorttu ja laita jääkaappiin vetäytymään ja asettumaan ainakin pariksi tunniksi. Oman kääretorttuni kääräisin vain yhdelle kerrokselle, eli pohjan pitkät reunat kohtasivat toisensa tarkalleen eivätkä menneet päällekkäin lainkaan.

Koristele halutessasi soijakermavaahdolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti