lauantai 19. heinäkuuta 2014

Hellepäivän kevyt ruoka - Gazpacho

Tällaisina hellepäivinä ei juuri tee mieli syödä mitään tukevampaa, joten kylmät keitot ovat kovaa huutoa. Tänään oli ruokalistalla kylmää tomaattikeittoa eli gazpachoa. Gazpachon tekeminen on todella helppoa ja nopeaa, sillä se ei vaadi minkäänlaista keittämistä tai paistamista. Pisin aika menee keiton viilentämiseen jääkaappikylmäksi. Keittoon tulevat tomaatit on hyvä olla hieman ylikypsiä ja ne kannattaa kaltata. Kalttaamisella tarkoitetaan tomaatin kuorien poistamista. Tuolloin tomaatin pohjaan tehdään veitsellä ristiviilto ja tomaatti upotetaan noin kymmeneksi sekunniksi kiehuvaan veteen. Tomaatti nostetaan vedestä pois, jonka jälkeen kuoret on helppo kuoria pois.

5 tomaattia kaltattuna
pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
suippopaprika
puolikas kuorittu kurkku
chiliä oman maun mukaan
pari viipaletta ranskanleipää
1rkl  valkoviinietikkaa
2rkl oliiviöljyä
suolaa, pippuria

Paloittele tomaatit (ja poista kannat!), sipulit, paprika (poista siemenet ja valkoiset kalvot) ja kurkku. Laita vihannekset tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi. Poista leivästä kuoret ja paloittele leipä. Lisää tehosekoittimeen leipäpalat, chili, valkoviinietikka, oliiviöljy ja mausteet. Jauha tasaiseksi ja maista. Mausta tarvittaessa lisää. Kaada keitto kannuun ja laita jääkaappiin viilenemään. Jaa kylmä keitto sopivan kokoisiksi annoksiksi ja koristele kurkkukuutioilla ja esimerkiksi paahdetulla sipulilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti