lauantai 4. tammikuuta 2014

Joulujuttuja


Nyt on vierähtänyt riittävästi aikaa joulusta, mutta ei vielä olla ohitettu loppiaista. Tarkoittaa sitä, että vielä voi blogata jouluruoista ja muusta sälästä. Tänä vuonna meillä paistettiin kinkku ihan itse ja se olikin yksi suurimmista jännitysmomenteista. Kinkku onnistui yli odotusten! Liha oli mehevää ja maukasta, sinappihuntu ja koristelu onnistuivat myös hienosti. Ohje oli Valiolta, mutta sitä en nyt jaksa tähän rustata.

Kinkun lisäksi meillä tehtiin itse myös kaikki laatikot. Ensimmäistä kertaa kokeilin tehdä lanttulaatikkoa, koska lanttu ja lanttulaatikko eivät koskaan ole olleet itselle mieluisia makuja. Tällä kertaa kyllä täytyy sanoa, että olen käännytetty! Maku oli yllättävän pehmeä ja miellyttävä. Tätä siis pitää saada myös ensi vuonna. Porkkanalaatikko ja lanttulaatikko löytyivät Pastanjauhantaa -blogista.

lanttua noin kilo kuorittuna
vettä, suolaa
3dl kuohukermaa
2 munaa
vajaa 1dl vehnäjauhoja
2rkl fariinisokeria
1tl kardemummaa
1tl muskottia
1tl inkivääriä
2tl suolaa
voita, korppujauhoja

Keitä kuoritut ja lohkotut lantut kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois, kun lantut ovat kypsiä ja survo lantut soseeksi. Sekoita lanttujen joukkoon kaikki loput ainekset ja kaada seos voideltuun vuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja pieniä voivokareita.
Paista laatikkoa 180-asteisessa uunissa 1-1,5 tuntia.

reilu kilo kuorittuja porkkanoita
vettä, suolaa
3 munaa
1,5dl korppujauhoja
2tl suolaa
3rkl siirappia (itse laitoin tunteella, saattoi mennä enemmänkin)
3dl kuohukermaa
2-3dl porkkanoiden keitinlientä
vähän muskottia
voita, korppujauhoja

Keitä kuoritut ja pikkaisen pienityt porkkanat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Ota osa keitinvedestä talteen jatkoa varten ja kaada loppu vesi pois. Soseuta porkkanat ja lisää loput aineet. Keitinveden määrää kannattaa seurata, kaikkea lientä ei tarvitse käyttää, jos seoksesta meinaa tulla kovin löysää. Haluttu paksuus on jotakuinkin kuin löysää puuroa. Kaada seos voideltuun vuokaan. Pinnalle vielä korppujauhoja ja voinokareita.
Paista laatikkoa 200-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia.

Perunalaatikko tehdään meidän taloudessa perinteisesti miehen suvun vakioreseptillä, onhan kyseessä Hämäläinen perunatuuvinki eli imelletty perunalaatikko. Laatikkoon löytyy myös netistä ohje, mutta tämä ohje on appivanhemmilta peräisin.

2,5kg jauhoisia perunoita
150g voita
3rkl vehnäjauhoja
vajaa litra täysmaitoa (punainen purkki)
2-3tl suolaa

Keitä perunat kuorineen kypsiksi suolattomassa vedessä. Kun perunat ovat kypsiä, kaada vesi pois ja laita kattila vielä hetkeksi hellalle ilman kantta, jotta höyry haihtuu kattilasta. Sulje kattilan kansi ja ota kattila pois hellalta. Esikuumenna pata valmiiksi. Kun pata on lämmin, ala kuoria perunoita. Laita kuorittu peruna aina lämmitettyyn pataan ja kansi päälle, näin perunat pysyvät kuumina. Survo perunat kuumina. Lisää survomisen yhteydessä voi pataan ja jatka survomista. Lisää sekaan vehnäjauhot ja sekoita ne perunasoseen sekaan. Laita padan kansi kiinni ja kiedo pata huolellisesti esimerkiksi vilttiin, jotta padasta ei karkaa lämpö yön aikana. Toinen vaihtoehto on laittaa pata yöksi uuniin 50 asteen lämpötilaan. Jos pata ei pysy lämpimänä, laatikko ei imelly. Anna siis laatikon imeltyä yön yli. Seuraavana päivänä laatikkoon lisätään maito vähitellen. Maitoa on riittävästi, kun seos on kuin löysää puuroa. Lisää suola.
Paista laatikkoa 150 asteessa noin 3 tuntia niin, että pinnalle muodostuu kuori.

Maksalaatikkoa syö tässä taloudessa vain yksi henkilö, minä. Mutta silti sitä on tehtävä itse se iso vuoka, kun se on niin hyvää itse tehtynä. Ei kelpaa jouluna Saarioisten äitien maksalaatikko. Tämän ohjeen olen saanut äidiltäni, joka on samalla ohjeella tehnyt tätä herkkua niin kauan kuin muistan!

2dl riisiä
5dl vettä
2-3tl suolaa 
7,5dl kylmää maitoa
1 muna
1 sipuli
300g jauhettua maksaa
1,5-2dl rusinoita
3rkl siirappia (saa laittaa enemmän!!)
1tl inkivääriä
0,25tl valkopippuria
1tl meiramia

Keitä riisejä suolalla maustetussa vedessä 20 minuuttia. Kun keitinvesi on imeytynyt, ota kattila liedeltä ja lisää kylmä maito. Sekoita joukkoon hienonnettu sipuli, maksa, muna, rusinat, siirappi ja mausteet. Laita mieluummin pikkuisen liikaa mausteita kuin liian vähän! Kaada seos voideltuun vuokaan. Paista 175 asteessa noin 1,5 tuntia.



Jouluruokien lisäksi on ihan pakko hehkuttaa meidän uutta joulukuusta! Entinen joulukuusi oli äitini ostama tekokuusi jostain 90-luvun puolelta. Se oli hieno ja erosi normaaleista kauppojen tekokuusista yhdeltä olennaiselta osalta: sen havut olivat havujäljitelmää, eivät niitä ikäviä hapsuja. Kaiken lisäksi se oli kivan tuuhea. Ikä alkoi kuitenkin jo painaa kuusireppanaa, omaan silmään se oli jo pikkuisen kiikkana. Pari vuotta olinkin jo sillä silmällä vilkuillut kauppojen tekokuusia, mutta turhaan. Ne kaikki olivat niitä harvoja hapsukuusia! Hyi! Tänä vuonna aloinkin sitten tosissaan etsimään asiaan ratkaisua. Sellainen löytyikin internetin syövereistä. Löysin verkkokaupan, joka myi pelkkiä tekokuusia. Ja mikä parasta, niissä oli havujäljitelmäoksat! Ihanaa!! Ostin meille sitten 210cm korkean Michigan -merkkisen tekokuusen osoitteesta muovikuusi.nl. Pelkkää hyvää voin tuosta verkkokaupasta teille sanoa. Tein tilauksen sunnuntaina vähän ennen puoltapäivää. Kuusi meni pakkaukseen samana päivänä ja seuraavana päivänä DPD otti paketin kuljetukseen. Viikko tästä eteenpäin ja kuusi toimitettiin kotiovelle asti! Suosittelen jokaiselle.


3 kommenttia:

  1. Perunalaatikon imeltämisestä.

    1. Vesi on tärkeä. Kuivahko sose ei imelly. Notkista sose keitinvedellä. Kun perunat keitetään vähässä vedessä perunat soseutetaan suoraan keitinveteen ja tarvittaessa lisätään 75 asteista vettä. Kun perunat keitetään runsaassa vedessä, otetaan talteen keitinvettä ja lisätään tarvittessa soseeseen.

    2. Jauhosta imellyttämisentsyymi. Lisää jauho noin 75 asteiseen soseeseen. Imeltyminen alkaa heti. Kuumemmassa jauhon imellyttämisentsyymit tuhoutuu. Makeimmat dekstriinit muodostuu yli 70 asteen lämpötilassa. Kun sose jäähtyy hitaasti, niin dekstriinejä muodostuu riittävästi. Maltoosin muodostuminen alkaa kun sose jäähtyy alle 70 asteiseksi. Nopeimmillaan reaktio on noin 65 asteen lämpötilassa.

    3. Imellyttämisreaktiolämpötilat. Noin 75 asteessa tapahtuu alfa-amylaasireaktio ja noin 65 asteeessa tapahtuu beetta-amylaasireaktio. Pidä sose 65-75 asteisena. Laita sose 65-75 asteiseen uuniin. Uuni voi olla säädettynä muutaman asteen kuumemmalle, koska soseen lämpötila on hiukan jälessä uunin lämpötilasta. Sähköuunien lämmönsäätö toimii riittävän tarkasti perunalaatikon imeltämiseen.

    4. Riittävän pitkä aika imeltymiselle. Imellä 3-6 tuntia. Tarkkaile imeltymistä maistamalla. Imeltymistä voi jatkaa yön yli.

    VastaaPoista
  2. Imeltäminen onnistuu kattilassa sähkölieden uunissa kun...

    ...kypsät perunat soseutetaan kuumana. (Kun perunat keitetään kypsiksi pienessä määrässä vettä, perunat soseutetaan suoraan kattilassa keittoveteen).
    ...kuuma tönkkösose notkistetaan puuromaiseksi kuumalla vedellä.
    ...kuuma notkistettu sose jäähdytetään huolellisesti 74-76 asteiseksi.
    ...jauhot lisätään 74-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen (tarvittaessa lisätään tilkka 75 asteista vettä).
    ...sosekattila laitetaan 65-70 asteiseen uuniin imeltymään.
    ...sosetta imelletään 65-70 asteisessa uunissa 2-4 tuntia.

    HUOM !!! Ylipitkä imeltymisaika huonontaa merkittävästi imeltymistulosta, koska tärkkelyksestä muodostuva makea maltoosi pilkkoutuu edelleen ja ei anna makeutta perunalaatikkoon.

    VastaaPoista
  3. Tässä pieni sellainen imelä lanttujuttu.

    Jutun loppuun saattamiseksi ostetaan tai muuten hankitaan koko joukko lanttuja. Sellainen noin 2,5kg on sopiva määrä näin imelään juttuun. Lantut kuoritaan ja pilkotaan kattilaan. Kattilaan lorautetaan niukasti keittovettä ja annetaan kunnolla kypsyä liedellä - noin 45 minuuttia. Vähäistä vesimäärää täytyy tietenkin pitää silmällä ja lisätä tarvittaessa. Suolaa ja mitään muitakaan aineita ei saa lisätä tässä vaiheessa.
    Kypsät lantut soseutetaan kuumana pieneen määrään keittovettä - pieneen määrään siksi kun lanttusose jää herkästi liian vetiseksi.
    Kuuma lanttusose jäähdytetään erittäin suurta huolellisuutta noudattaen 75-76 asteiseksi. Lämpötilan voi tarkistaa erillisellä mittarilla.
    Tässä tapauksessa jauhoja lisätään 75-76 asteiseen soseeseen neljä ruokalusikallista ja sekoitetaan hyvin, mutta varotaan että jauhot ei sitkostu.
    75-76 asteinen sose laitetaan imeltymään 65-70 asteiseen uuniin 2-4 tunniksi. Sosetta voi sekoittaa imeltymisen aikana 2-3 kertaa ja samalla voi imeltymisen edistymistä seurata maistamalla. Lanttu sisältää tärkkelystä niukasti ja sen takia ylipitkästä imeltämisajasta ei ole kuin haittaa, koska tärkkelys kuluu imeltymiseen varsin nopeasti ja vähäiset maltoosit haihtuu pois.
    Imellettyyn soseeseen lisätään 50-100g voita. Voi sulaa soseeseen hyvin ohuina lastuina. Lisätään suolaa 1-2 teelusikallista. Voidaan maustaa halutuilla mausteilla. Lisätään kermaa, mutta sose saa olla sakeaa puuroa, siis sellaista mikä on kuvioitavissa. Halutessa voi ohentaa enemmänkin.
    Sose laitetaan voideltuun uunivuokaan. Pinnalle lisätään voinokareita ja korppujauhoja. Pintaan voi tahdä askelkuvioita esim. lusikalla.
    Aluksi paistetaan kuumassa noin 200 asteisessa uunissa. Kun pintaan alkaa muodostumaan väriä ja sose alkaa kuplimaan, uunin lämpötila alennetaan 140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu.
    Näin imelä lanttujuttu on saatu päätökseen. Imelletty lanttulaatikko on valmis.

    VastaaPoista