tiistai 10. helmikuuta 2015

Mokkapalojako?

Mokkapalat ovat jänniä leivonnaisia, sillä niiden ulkomuoto vaihtelee suuresti alueittain. Esimerkiksi meillä oli kotona aina mokkapaloja, joissa oli paksu ja vaalea pohja sekä pinnalla kaakaokuorrute ja koristeina nonparelleja. Myöhemmin olen tehnyt tuttavuutta myös kaakaopohjaisen mokkapalan kanssa, jonka koristeina on ollut niin kookoshiutaleita, nonparelleja kuin strösseleitäkin. Sekä pohjien koostumus ja paksuus ovat vaihdelleet että myös kuorrutteen ominaisuudet. Versioita on monia siis.


Tällä kertaa lähdin muuntelemaan äidiltäni saamaa ohjetta ystävänpäivän kunniaksi. Lopputuloksena oli vaaleapohjainen mokkapala pinkillä kuorrutteella. Pohjasta tuli juuri sopivan pehmeä ja kuorrutettakin oli riittävästi makua tuomaan. Vaikka kuorrute onkin vaalea, tein sen kahvilla. Elintarvikevärit peittivät kivasti kahvin tuoman tympeän rusehtavan värin.

Ohjeella tulee iso pellillinen mokkapaloja. Jos haluat paksumman kuorrutekerroksen, tee kuorrute 1,5-kertaisena.

Pohja:
4 munaa
5dl sokeria
9dl vehnäjauhoja
4tl leivinjauhetta
4tl vaniljasokeria
2,5dl maitoa
300g voita sulatettuna

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Lisää lopuksi voisula ja sekoita taikina tasaiseksi, älä kuitenkaan vaivaa taikinaa.
Kaada taikina leivinpaperin päälle syvälle pellille. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 25 minuuttia. Anna kypsän pohjan jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista.

Kuorrute:
6dl tomusokeria
3tl vaniljasokeria
75g voita sulatettuna
6rkl vahvaa kahvia
valkoista ja pinkkiä elintarvikeväriä

Sekoita kuorrutteen ainekset sekaisin. Ota kuorrutteesta erilleen pieni määrä ja värjää se valkoiseksi. Kaada valkoinen kuorrute pursotuspussiin ja laita odottamaan hetkeksi. Värjää loput kuorrutteesta pinkiksi (omastani tuli niin ärjyn pinkki, että pehmensin väriä vielä valkoisella värillä). Kaada pinkki kuorrute pohjan päälle ja tasoita pinta. Tässä vaiheessa kannattaa pitää vauhtia yllä, ettei kuorrute kerkeä kovettumaan liikaa pinnasta ennen kuviointia. Leikkaa valkoisen kuorrutteen pussin kärki auki ja pursota valkoisella kuorrutteella raitoja pinkin kuorrutteen pintaan. Ota cocktail-tikku ja vedä sillä parin kolmen sentin välein edestakaisin kuorrutteessa, jotta valkoiset raidat hieman sekoittuvat pinkin kuorrutteen kanssa. Anna kuorrutteen jähmettyä kunnolla ennen leikkaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti