perjantai 13. helmikuuta 2015

Lisää mokkapaloja

Olen viime aikoina tiedostanut itsestäni puolen, joka on samaan aikaan hyvä ja huono. Nimittäin jumitan usein samaan leivonnaiseen tai ruokaan tai käsityöhön pitkäksikin aikaa ja teen yhä uudestaan, välillä jopa varioin. Näin kävi edellisen kerran appelsiini-sitruunakakun yhteydessä. Appelsiini-sitruunakakun jälkeen oli pakko kokeilla samaa reseptiä myös muilla sitruksilla ja seuraava versio olikin verigreippi-lime. Ei paha, mutta ei parempi kuin ensimmäinen. Mutta nyt huomaan saman kuvion toistuvan näiden mokkapalojen kanssa. Tosin, nyt ainekset pysyvät sinänsä samoina, samoin koristelu. Tällä kertaa näissä mokkapaloissa erikoista olikin erityisruokavalioiden huomioiminen, nämä kun olivat sekä maidottomia että gluteenittomia.

Tämän ohjeen olen nyt testannut kaksilla eri gluteenittomilla jauhoilla, ihan vahingon kautta. Monissa ohjeissa on kehuttu Sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta ja ostinkin kyseisen pussin. Se mitä en huomannut, oli tuotteen sisältämä vehnätärkkelys (jauhoseos on vehnästä valmistettu tuote, josta on poistettu gluteeni, mutta jäljellä on vehnän tärkkelys). Ystäväni, jolle näitä mokkapaloja suunnittelin, on vilja-allerginen eli vehnätärkkelystä ei jauhoissa saa olla. Sunnuntain gluteenittomilla jauhoilla leivotut mokkapalat lähtivät siis työpaikalle ja katosivat parempiin suihin. Lopputuloksena oli varsin mehevä ja hyvä koostumus eikä makukaan ollut kuivakka, kuten monesti gluteenittomissa helposti on. Eli peukku tälle versiolle!

Toisen version näistä gluteenittomista ja maidottomista mokkapaloista tein Semperin Fin Mix -jauhoseoksella, joka on luontaisesti gluteeniton ja siksi soveltuu myös vilja-allergisille. Näissä ei siis ole mitään viljoja tai niiden osia, vaan ovat sekoitus erilaisia gluteenittomia jauhoja ja tärkkelyksiä. Näillä tehty mokkapala oli selkeästi suutuntumaltaan "pölisevämpi" ja kuivakampi. Ongelma on kyllä varmasti hoidettavissa esimerkiksi vähentämällä jauhojen määrää 1-1,5dl.

Molemmilla jauhoseoksilla mokkapalat olivat onnistuneita, mutta näin ei-erityisruokavaliota noudattavana Sunnuntain gluteenittomalla jauhoseoksella sai paremman tuloksen. Jos et kuitenkaan voi käyttää vehnätärkkelystä, Semperin Fin Mixilläkin onnistuu, mutta kannattaa vähentää jauhon määrää!

Pohja:
4 munaa
5dl sokeria
9dl gluteenitonta jauhoseosta (HUOM! Vähemmän, jos käytät Semperin Fin Mixiä!)
4tl vaniljasokeria
4tl leivinjauhetta
2,5dl riisi-kookosmaitoa (Tämä oli Alpron uutuus, mutta mikä tahansa maitoproteiiniton maito käy)
300g maidotonta margariinia sulatettuna (Sunnuntain hopeinen paketti)

Vaahdota munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi (kestää noin 5 minuuttia koneella). Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vuorotellen maidon kanssa taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Lisää vielä margariinisula ja sekoita. Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille ja paista 200-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia, kunnes taikina ei enää tartu tikkuun. Anna pohjan jäähtyä kunnolla.

Kuorrute:
6dl tomusokeria
2tl vaniljasokeria
75g maidotonta margariinia sulatettuna
6rkl vahvaa kahvia
elintarvikeväriä

Valmista kuorrute sekoittamalla kulhossa kaikki ainekset. Kuorruttamisen ohjeet löydät täältä.
Anna valmiin piirakan jähmettyä kylmässä ja leikkaa palat terävällä, ohutteräisellä veitsellä. Pyyhi välillä veistä, jotta veitseen tarttunut kuorrute ei riko palojen reunoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti