lauantai 7. kesäkuuta 2014

Rommirusinakakku

Kyllä, ihan oikeasti! Rommirusinoita kakussa! Appiukkoni heitti jokin aika sitten ilmaan, että haluaisi rommirusinakakkua syntymäpäivilleen. Ja siitä se ajatus sitten lähti. Mitäs sitä muuta voi tehdä kuin alkaa selailemaan internetin syövereitä ja keräillä vinkkejä sieltä täältä. Ja loputulos on tässä! Suklaapohja, rommirusina-valkosuklaatäyte ja valkosuklaakuorrute. Kirsikkana kakun päällä samaisesta kuorrutteesta hätäisesti kyhätty ruusu. Ja kuulkaas, tää yhdistelmähän toimii! Ehkä voisi enemmänkin olla noita rusinoita, mutta rusinoiden määräähän voi aina lisätä. Ja pohjakerroksia riittäisi ehkä se kolmekin, laittaa vaikka yhden kerroksen pakkaseen. Tai jotain. Mutta tätä kyllä ihan varmasti teen toistekin!

Pohjan ohjeen löysin Makeaa murmelin täydeltä -blogista, mutta lähes samanlainen ohje löytyi myös Suklaapossulta. Ohje on helppo ja lopputulos mehevä, suosittelen ehdottomasti. Valkosuklaakuorrutteen ohje on myös niin ikään Suklaapossulta, täältä.
Tällä ohjeella tulee pieni, halkaisijaltaan noin 18cm, kokoinen kakku. Jos haluat isomman, tuplaa määrät ja tee pohjat 22-24cm kokoisiin vuokiin.
HUOM! Laita rusinat likoamaan rommiin jo täytteen valmistamista edeltävänä iltana, tai vähintään 3 tuntia aiemmin. Lisäksi valkosuklaamassa on hyvä tehdä jo aiemmin jähmettymään.

Pohja:
125g voita
50g tummaa suklaata
1dl rypsiöljyä
2dl vettä
150g vaniljarahkaa (tai ranskankermaa, kuten Suklaapossulla)
3 munaa
1,25dl sokeria
1,5dl fariinisokeria
4,75dl vehnäjauhoja
1dl tummaa kaakaojauhetta
1,5tl leivinjauhetta
1tl soodaa
0,5tl suolaa


Sulata voi ja suklaa samassa astiassa. Sekoita kulhossa rypsiöljy, vesi, rahka, munat ja sokerit. Lisää seokseen voi-suklaaseos. Sekoita. Lisää siivilöidyt kuivat aineet sekaan ja sekoita taikina tasaiseksi. Älä kuitenkaan vatkaa taikinaa, ettei taikinaan muodostu sitkoa. Kaada taikina kahteen voideltuun irtopohjavuokaan (halk. 18cm), joiden pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Paista pohjia 175-asteisessa uunissa keskitason alapuolella 50-60 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä. Leikkaa jäähtyneistä pohjista mahdolliset kuperat "hatut" pois ja halkaise pohjat kahdeksi kerrokseksi.

Täyte:
2dl rusinoita
1dl tummaa rommia
4 liivatetta
200g valkosuklaata
2,5dl kuohukermaa
200g maustamatonta maitorahkaa
0,5dl sokeria

Edellinen ilta: Laita rusinat likoamaan rommiin kelmulla peitettyyn astiaan (tai kansi löyhästi astian päälle).
Varsinainen valmistaminen: Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Pilko valkosuklaa pienemmäksi ja laita kulhoon odottamaan. Lämmitä kerma kattilassa (älä anna kiehua) ja kaada se valkosuklaan päälle. Anna seoksen olla hetki ja sekoita se sitten tasaiseksi. Valuta rusinoista ylimääräiset rommit pois, ota rommi talteen myöhempää käyttöä varten. Sekoita maitorahka, sokeri ja rusinat. Yhdistä seokset. Kuumenna pieni tilkka rommia (n. 1-2rkl) ja liuota puristetut liivatteet kuumaan rommiin. Lisää liivateseos täytteeseen ohuena nauhana ja sekoita todella huolellisesti. Anna täytteen jähmettyä 15-30 minuuttia jääkaapissa välillä sekoittaen ennen kakun täyttämistä.

Täytä kakku irtopohjavuoan reunojen sisälle, jotta lopputulos olisi suora ja täyte ei valuisi reunoilta yli. Aseta pohja lautaselle ja vuoan reuna sen ympärille. Kostuta pohjaa kevyesti jäljelle jääneen rommin ja veden sekoituksella. Jos teet kakusta kolmikerroksisen, annostele pohjalle puolet täytteestä. Jos teet kakusta neljäkerroksisen, annostele pohjalle kolmasosa täytteestä. Laita päälle seuraava pohjakerros, kostuta ja jatka täyttämistä. Muista kostuttaa myös päällimmäinen pohja. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa ainakin 3-4 tuntia. Irroita sitten reuna kakun ympäriltä.

Sokerikreemi:
150g huoneenlämpöistä voita
2,5dl tomusokeria
0,75rkl vettä

Vatkaa sekaisin pehmeä voi ja tomusokeri. Lisää lopuksi vielä vesi ja sekoita kreemi tasaiseksi. Levitä kreemiä kakun pinnalle ohut kerros tarttumapinnaksi kuorrutteelle. Laita kakku hetkeksi jääkaappiin odottamaan kuorrutetta.

Valkosuklaamassa:
300g valkosuklaata
1,5dl glukoosisiirappia
3dl tomusokeria (tai enemmän, jos siltä tuntuu)

Sulata valkosuklaa. Mittaa suklaasulan sekaan glukoosisiirappi ja sekoita massa tasaiseksi. Lisää vähitellen mukaan tomusokeri ja sekoita huolellisesti. Jos massasta alkaa erottua rasva, lisää tomusokeria. Kun massa on kiinteä (tosin silti pehmeää) ja irtoaa kulhon reunoista jotensakin, muotoile massasta käsin pallo. Laita kulhon pohjalle tomusokeria, jotta massa ei jää kulhoon kiinni. Laita massa kulhoon ja päälle kevyesti kelmua. Anna massan tekeytyä ainakin 3 tuntia huoneenlämmössä. Kun massa on kiinteää, pehmitä massaa hetki vaivaamalla samaan tapaan kuin muovailuvahaa. Kaulitse massasta esim. leivinpaperin päällä kakkua hieman isompi (ota huomioon myös pystyreunat!) levy. Nosta levy kaulimen avulla kakun päälle ja venytä varovasti kuorrute kakun päälle. Leikkaa ylimääräinen kuorrute pois alareunasta. Säilytä kakku jääkaapissa ilman kupua, sillä muutoin kuorrute kerää pinnalle kosteutta. Massasta voit myös valmistaa koristeita!

Häthätää muotoiltu ruusu valkosuklaamassasta.

1 kommentti:

  1. Kaunis kakku ja todella herkullisen näköinen sisältäkin! :) Kauniisti sait massan kakun päälle ja ruusunkin teko ilmiselvästi onnistui siitä todella hienosti! Täyte kuullostaa tosi mielenkiintoiselta, aikuiseen makuun sopivalta :D

    VastaaPoista