sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Juustokakkua uunissa

Tämän ohjeen löysin netistä blogista nimeltä Ruokailmiö. Ohje on australialaisen Donna Hayn käsialaa ja ohje on päässyt ihmisten tietoisuuten Australian Masterchef -kilpailun kautta. Donna Hay oli jollain kaudella mukana vierailevana tuomarina ja teki tätä kakkua. Tuomarit ylistivät kakkua ylisanoilla ja ohje levisi maailmalle. Ohjetta ei ole suotta hehkutettu. En ole ikinä syönyt näin kermaisen pehmeää uunissa paistettua juustokakkua!
Ohjeessa huomion arvoista on sen makeus. Maailmalla juustokakut on huomattavasti makeampia kuin meillä täällä Suomessa. Sokeria onkin täytteessä ihan kohtuullinen määrä. Tätä määrää on jo vähennetty alkuperäisestä (alunperin 295g, tässä ohjeessa "enään" 250g). Jos et ole hirmuisesti makean perään, voit huoletta vähentää sokerin määrää tästäkin!
Muutoksia alkuperäiseen ohjeeseen on tehty suomalaisilla blogisivuilla muillakin tavoilla. Donna Hay käytti ohjeessaan täytteen pohjana ricottaa (500g) ja tuorejuustoa (330g). Tämä on matkan varrella muuntunut hieman, nimittäin ricotta on korvattu osittain tuorejuustolla ja osittain maitorahkalla. Maitorahka on kuitenkin huomattavasti vähärasvaisempaa kuin ricotta, joten löytämässäni ohjeessa oli käytetty maitorahkaa, jossa oli 4% rasvaa. En kuitenkaan löytänyt kaupasta niin rasvaista maitorahkaa, joten korvasin 4%:sen maitorahkan Valion Pehmeän täyteläisellä maitorahkalla (2,3%).
Tämän kakun kanssa muuten sopisi paremmin kuin loistavasti esimerkiksi vadelmamelba, joka tehdään soseuttamalla vadelmia (paseeraa halutessasi) ja maustamalla vadelmasose tomusokerilla ja pienellä määrällä sitruunamehua.

Pohja:
105g vehnäjauhoja
40g mantelijauhetta
55g sokeria
90g voita

Täyte:
600g tuorejuustoa (Philadelphia)
250g maitorahkaa (Valion Pehmeän täyteläinen maitorahka, rasvaa 2,3%)
4 munaa
250g sokeria
60ml sitruunamehua (noin yhden sitruunan mehu)
1tl sitruunankuorta raastettuna (käytin yhden sitruunan kuoren raastettuna)
0,25tl vaniljajauhetta tai 1-2tl vaniljasokeria tai puolikkaan vaniljatangon siemenet
1,5rkl maissitärkkelystä (Maizenaa)
1,5rkl vettä

Nypi kulhossa kaikki pohjan ainekset tasaiseksi massaksi. Siirrä taikina irtopohjavuokaan (halk. 20cm), jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Painele taikina pohjalle tasaisesti. Esipaista pohjaa 150-asteisessa uunissa hieman keskitason alapuolella noin 15 minuuttia.
Pohjan ollessa uunissa, valmista täyte. Notkista tuorejuusto kulhossa. Lisää joukkoon kaikki muuta aineet, paisti maissitärkkelys ja vesi. Sekoita tasaiseksi huolellisesti. Mittaa maissitärkkelys ja vesi lasiin, sekoita lusikalla tai haarukalla tasaiseksi seokseksi. Lisää se vähitellen täytteen sekaan samalla sekoittaen. Kun pohja on esipaistettu, voitele vuoan reunat voilla (tai juoksevalla margariinilla, kuten minä). Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita vähän pintaa.
Paista juustokakkua uunissa 150 asteessa vähän keskitason alapuolella 60 minuuttia. Tämän jälkeen sammuta uuni ja annan kakun jäähtyä suljetussa uunissa vielä 60 minuuttia. Älä avaa uunia jäähtymisen aikana! Laita juustokakku tämän jälkeen vielä kylmään jäähtymään kahdeksi tunniksi ennen tarjoilua ja vuoan irroittamista.


1 kommentti: