maanantai 10. maaliskuuta 2014

Konvehteja chilitäytteellä

Ai, ihana Minna, kun keksit minulle tällaisen kehitysidean! Tai haasteen, mikä tätä nyt sitten kuvaa parhaiten. Minna oli vailla hyvää chilisuklaata ja minähän tartuin syöttiin heti. Perjantaina se idea tuli ja sunnuntaina se toteutettiin. Kauan ei nokka tuhissut. Ja tämä on muuten ihan ensimmäinen aivan oman mielikuvituksen tuotteena syntynyt resepti! Apua konvehtien tekemiseen voit etsiä aiemmasta konvehti-postauksesta, sieltä löytyvät myös suklaan temperointiohjeet ja -lämpötilat. Muistathan ottaa huomioon temperoinnissa, että suklaan lämpötila ei saa nousta yli 50 asteeseen, sillä suklaa leikkaa tuolloin ja rasva erottuu suklaasta ikävästi aiheuttaen ikävän näköisen pinnan valmiiseen konvehtiin. Kannattaa myös temperoinnin ensimmäisessä vaiheessa (sulatuksessa) huomioida, että vesihauteesta poistamisen jälkeenkin suklaan lämpötila nousee vielä pari astetta ennen kuin jäähtyminen alkaa. Ja viimeiseksi: Satsaa suklaan laatuun! Kantapään kautta olen oppinut, että markettien "tummia" suklaita ei saa temperoitua kunnolla. Mm. Caffi myy harkkoina laadukasta suklaata, jonka saa temperoitua onnistuneesti.
Tällä ohjeella sain kaksi muotillista konvehteja eli reilu 60 konvehtia. Käytin näihin oman olohuoneen chilejä, jotka tiedän suhteellisen voimakkaan makuisiksi. Säädä täytteen chilin määrä kokeilemalla omaan makuusi sopivan tuliseksi.

Kuoriin:
tummaa suklaata 500-600g

Täyte:
120g kuohukermaa
15g glukoosisiirappia
200g tummaa suklaata (tähän voit käyttää markettien suklaita)
1,5rkl wiener nougat crushia (mantelikrokanttirouhetta)
2tl chilijauhetta tai -murskaa (HUOM! Muista maistaa!)

Valmista ensin täyte. Rouhi tumma suklaa terävällä veitsellä karkeaksi rouheeksi ja siirrä se odottamaan muovikulhoon. Kiehauta kattilassa kuohukerma ja glukoosisiirappi. Kaada kermaseos suklaan päälle ja anna hetken muhia. Sekoita massa tasaiseksi. Lisää suklaaseokseen krokanttirouhe ja chili. Sekoita ja maista, lisää tarvittaessa chiliä. Muista, että chilin maku voimistuu hieman täytteen tekeytyessä, sillä chilin kapsaisiinit liukenevat suklaan rasvaan ja niiden maku voimistuu tuolloin. Siirrä valmis täyte pursotuspussiin (kertakäyttöiseen) odottamaan.
Puhdista ja kiillota talouspaperilla tai puuvillakankaalla suklaamuotit. Temperoi suklaa ja kaada se muotteihin. Levitä suklaa niin, että kaikki kolot peittyvät. Kopauta muotteja pöytää vasten, jolloin ilmakuplat saadaan pois suklaasta. Käännä muotti ylösalaisin (esim. leivinpaperin päällä), jotta ylimääräinen suklaa valuu pois muotista ja taputa pohjasta. Laita muotti ylösalaisin kahden lasin varaan, jotta suklaa saa valua muotista pois ja kuoresta tulee mahdollisimman ohut. Valutuksen jälkeen kaavi lastalla tai palettiveitsellä ylimääräinen suklaa pois muotin päältä. Suklaa ei saa kovettua muotin päälle, vain koloihin! Anna kuorien jähmettyä, tarvittaessa laita muotit hetkeksi jääkaappiin. Siirrä valutetut suklaat takaisin kattilaan odottamaan uutta temperointia.
Kuorien jähmetyttyä, täytä kuoret täytteellä. Pidä huoli, että täyte pysyy kolon reunan alapuolella, jotta saat valettua pohjan konvehdille.
Konvehtien täyttämisen jälkeen temperoi yli jäänyt suklaa uudestaan. Aiemmin käytetty suklaa kerkeää jäähtymään liikaa kuorien valamisen aikana, joten se pitää temperoida uudestaan parhaimman tuloksen takaamiseksi. Temperoitu suklaa kaadettaan muottien päälle ja levitetään niin, että kaikki kolot peittyvät. Kaavi ylimääräinen suklaa jälleen lastalla tai palettiveitsellä pois. Ole huolellinen, sillä ylimääräinen suklaa tekee huolittelemattoman näköisen konvehdin. Halutessasi peitä muotti kalvolla ja vedä lastalla / palettiveitsellä sen päältä, jolloin saat tasaisen pohjan. Anna konvehtien jähmettyä kunnolla huoneenlämmössä tai hetken aikaa viileässä. Nosta kalvo pois, käännä muotti ylösalaisin ja kopauta muottia pöytää vasten. Jos temperointi on onnistunut, konvehti tipahtaa muotista suhteellisen pienellä vaivalla. Jos konvehdit eivät lähde nätisti muotista, laita muotti hetkeksi pakkaseen ja kokeile sitten uudestaan kopautusta pöytää vasten. Tarvittaessa pidä pidempään pakkasessa ja yritä uudestaan.
Säilytä konvehdit huoneenlämpötilassa, jääkaappi on suklaalle liian kylmä. Kunnolla onnistunut temperointi pitää konvehdin rapsakkana myös huoneenlämpötilassa!


Temperoitu suklaa on kiiltävä ja rapsakka eikä sula sormissa heti.
Tässä näkyy nätti täyte.

2 kommenttia:

  1. Mie haluan näitä ÄN YY TEE NYYYYYYTTTT!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä pitäiskin taas tehdä pitkästä aikaa... Jos teen näitä joku viikonloppu, niin tuukko syömään??

      Poista