perjantai 13. joulukuuta 2013

Saaristolaisleipäkokeilu



Nyt on tämäkin aukko sivistyksestä paikattu, nimittäin koskaan ennen en ole tehnyt saaristolaisleipää. Eikä muuten ollut vaikeaa. Suurin riesa oli aineiden hankkimisessa ja nyt pitääkin varmaan urakalla leipoa kyseistä leipää, kun tarvikkeita jäi yli. Ja koska lapsukaiset tuntuivat leivän mausta pienellä maistelulla pitämään.

Pikaisella googlaillu löysin useilta sivuilta täsmälleen saman ohjeen tälle leivälle. Vain yhdeltä sivulta löysin olennaisesti erilaisen ohjeen, sekin vain vähän rukiisempi kuin tämä yleisempi ohje. Siksipä en sen suuremmin tätä linkitä muihin ohjeisiin.

1 l piimää
75g hiivaa
3dl olutmaltaita
3dl vehnäleseitä
3dl siirappia
3dl ruisjauhoja
1rkl suolaa
10dl vehnäjauhoja

Taikina jaettuna vuokiin, valmistautumassa kohoamiseen.
Siirappiliuos: 1,5dl vettä, 0,5dl siirappia (sekoita)
Lisäksi voita vuokien voiteluun.

Tämä ohje ei paljon vaadi tekijältään. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Mittaa loput aineet sekaan ja sekoita sekaisin, älä kuitenkaan vaivaa taikinaa. Jaa taikina kahteen voideltuun leipävuokaan (á 2l) ja anna leipien kohota peiteltynä 1,5h.

Kohonneet leivät. Reunat eivät meinanneet riittää.
Paista leipiä 175-asteisessa uunissa keskitasolla ensin 1,5h. Tässä vaiheessa leivät voidellaan siirappiliuoksella ja paistoa jatketaan vielä puoli tuntia. Ota leivät uunista ja anna jäähtyä. Leipien tulisi antaa vetäytyä pari päivää kylmässä ennen tarjoilua. Meillä tosin leipiä maisteltiin jo samana iltana niiden jäähdyteltyä puoli päivää parvekkeella ja hyvää oli jo nyt!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti