torstai 27. elokuuta 2015

Pitkästä aikaa leipää

Milloin lie on viimeksi tullut leivottua leipää, sitä en muista. Vaan nyt teki niin kovasti mieli hyvää itsetehtyä leipää, että kaivoin yleiskoneen taikinakoukun esille.


Ohje on sovellettu useammasta eri lähteestä ja on erittäin helppo. Mitat ovat grammoina, sillä ainesten mittaaminen on huomattavasti tarkempaa siten ja tällöin tuotos on tasalaatuisempaa eri leivontakerroilla. Kaikki aineet mitataan samaan aikaan, joten kulhoa ei tarvitse edes vaa'alta nostaa mittausten aikana. Taikinasta tulee yksi vuokaleipä.

330g vettä (korkeintaan kädenlämpöistä, mieluiten reilusti alle)
20g tuorehiivaa
20g sokeria
10g suolaa
40g voita
20g paahdettuja kurpitsansiemeniä
20g seesaminsiemeniä
20g pellavansiemeniä
20g auringonkukansiemeniä
500g vehnäjauhoja

Punnitse kulhoon vesi ja hiiva ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut veteen. Punnitse loput aineet kulhoon ja vaivaa taikinaa yleiskoneella rauhallisella nopeudella (omalla Kenwoodilla käytin nopeutta 2/6, ehkä hieman alle jopa) noin 10 minuuttia. Kaada taikina öljytylle pöydälle ja pyörittele taikina rullaksi. Nosta rulla leipävuokaan, peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa 45-60 minuuttia. Viillä pintaan vinot viillot. Paista leipää keskitason alapuolella ensimmäiset 5 minuuttia 225 asteessa. Laske sitten lämpötila 190 asteeseen ja jatka paistamista 25-30 minuuttia. Ota leipä uunista, anna jäähtyä hetki ja kumoa vuoasta. Anna leivän jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti