sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Isälle kakku


Kakut ovat ihania senkin takia, että niitä voi tuunailla niin monella eri tavalla ja niin erinäköisiksi. Jo kakkupohjia värjäämällä muutos on melkoinen! Tämän kakun idea lähtikin ns. sateenkaarikakuista, tosin värit eivät olleetkaan kaikenkirjavia vaan sinisen sävyjä. (Paitsi ylin kerros, joka näyttää jännän vihreän sävyiseltä.) Lisäksi liukuvärjätty kakku on kummitellut mielessä joitain kertoja ja pitihän sekin nyt testata. Kaiken kaikkiaan kakusta tuli varsin kivan näköinen!

Pitkästä aikaa innostuin myös tekemään erilaisen kakkupohjan. Ohjeen kakkupohjaan sain ihanasta Cakelets and Doilies -blogista. Ohjeella tuli todella miellyttävän oloinen lopputulos, pohja oli kevyen oloinen, mutta kuitenkin tukeva (sopisi varmaan myös kerroskakkuun). Poikkesin hieman ohjeesta, sillä en tehnyt pohjaa neliövuokaan, vaan tein pienemmän version pohjasta 20cm irtopohjavuokaan. Näin pohjaa ei tarvinnut leikata ympyrämuotoon. Tein jokaisen pohjan taikinan erikseen. Pohjat olivat helppotekoisia ja seuraavan pohjan taikina valmistui samalla, kun edellinen pohja oli uunissa. Kaksi vuokaa nopeuttaa leipomista, mutta yhdelläkin pärjää varmasti!

Pohjat: (suluissa on kolmen pohjan yhteistarpeet)
2 keltuaista (6kpl)
20g sokeria (60g)
2 valkuaista (6kpl)
20g sokeria (60g)
0,75tl maissitärkkelystä (2,25tl)
40ml maitoa (120ml)
25ml ruokaöljyä (75ml)
(vaniljajauhetta lusikan kärjellinen)
50g vehnäjauhoja (150g)
(halutessasi elintarvikeväriä)

Sekoita 20g sokeria ja maissitärkkelys keskenään. Sekoita myös nesteet ja vaniljajauhe keskenään.
Aloita valmistus valkuaisvaahdosta, jotta et joudu pesemään välissä vatkaimia. Vaahdota valkuaiset. Kun vaahto alkaa muodostua, lisää hiljalleen sokerin ja maissitärkkelyksen seos. Vaahto on valmis, kun se on kiiltävää ja pysyy kulhossa kallistettaessa. Vaahdota seuraavaksi keltuaiset ja sokeri. Jatkaa vaahdottamista, kunnes seos on vaaleaa, kuohkeaa ja paksua. Lisää keltuaisvahtoon nesteet ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot ja sekoita jälleen. Tässä välissä voit värjätä taikinan niin halutessasi. Viimeiseksi taikinaan lisätään valkuaisvaahto. Lisää ensin kolmasosa ja kääntele nuolijalla varovasti taikinan sekaan. Lisää vielä loput ja kääntele tasaiseksi. Kaada voideltuun irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Paista uunin keskitason alapuolella 170 asteessa 20-25 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla. Anna valmiin pohja jäähtyä hetki vuoassa ennen vuoasta poistamista. Toista sama ohje kahdelle muulle pohjalle.

Täyte:
2,5dl vispikermaa (esim. Flora Vispi)
150g valkosuklaata
mustikoita

Kostuttamiseen: maitoa

Sulata täytettä varten valkosuklaa mikrossa. Lämmitä noin 20-30 sekuntia kerrallaan ja sekoita välissä. Anna suklaan jäähtyä hetki. Vaahdota vispikerma. Lisää valkosuklaa vispikerman sekaan ja sekoita tasaiseksi.

Kokoa kakku irtoreunavuoan tai irtopohjavuoan reunojen sisälle. Kostuta ensimmäinen pohja kevyesti. Levitä päälle puolet valkosuklaakermasta ja tasoita. Ripottele päälle reilusti mustikoita (jäisiä tai tuoreita). Asettele päälle seuraava pohja ja toimi kuten edellä. Asettele päälle vielä viimeinen pohja ja kostuta kevyesti. Peittele kakku kelmulla ja laita yön ajaksi (tai vähintään muutamaksi tunniksi) jääkaappiin.

Koristelu:
2,5dl vispikermaa (Flora Vispi)
2,5dl kuohukermaa (Flora Kuohu)
tomusokeria
(elintarvikeväriä)

Koristele kakku tarjoilupäivänä. Vaahdota kermat sekaisin. Mausta tomusokerilla oman maun mukaan. Levitä ohut kerros valkoista kermaa kakun päälle ja reunoille sitomaan muruja. Levitä paksumpi kerros valkoista kermaa kakun päälle ja yläreunaan. Tasoita palettiveitsellä päällisen pinta tasaiseksi. (Vinkki! Pidä palettiveitseä hetki kuuman veden alla ja kuivaa. Lämpimällä veitsellä pinnasta tulee tasainen ja kiiltävä.) Värjää kermaa hieman haluamallasi värillä. Levitä värjättyä kermaa reunaan valkoisen osan alapuolelle. Värjää taas kermaa hieman tummemmaksi ja levitä kermaa edellisen raidan alle. Toista, kunnes pääset kakun alareunaan asti. Tasoita reuna (lämpimällä) palettiveitsellä tasaiseksi. Halutessasi pursota koristeita kakun päälle ja alareunaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti