sunnuntai 10. elokuuta 2014

Omenainen Crème Brûlée

Omenat ovat alkaneet kypsyä ja sain appivanhemmiltani pussillisen punertavia omenoita. Ensimmäisenä mieleen tuli, että omenapiirakkahan niistä pitää tehdä. Tai siis amerikkalaistyylinen apple pie, taikinakannella ja kaikkea. Mutta piirakoita on tässä parin viikon sisään tehty jo kolmisen kappaletta (mustikoista siis), joten jotain muuta piti keksiä. Olen jo pitkään haaveillut tekeväni crème brûléeta, tosin jollain jännällä ja uudella vivahteella. Hyvää ruokaa ja annoskateutta -blogissa olikin ihanan näköinen brûlée vadelmatäytteellä ja siitä se ajatus sitten lähti: Omenatäyte ja crème brûlée!

Vinkki! Jos omistat laakeat ja matalat brûlée-vuoat, kannattaa pilkkoa omenat todella pieniksi tai jopa soseuttaa täyte, jotta omenapalat eivät jää näkyviin valmiin crème brûléen pinnalle.

(4 annosta)

Omenatäyte:
3dl omenoita pilkottuna pieneksi
1rkl voita
1rkl ruokokidesokeria
0,5tl kanelia
0,5rkl vaniljasokeria
1tl sitruunanmehua

Brûlée-massa:
4 keltuaista
80g tomusokeria
270ml (eli 2,7dl) kuohukermaa

Viimeistelyyn: ruokokidesokeria, kaasupoltin

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.
Valmista ensin omenatäyte. Kuori ja pilko omenat. Mittaa kaikki täytteen ainekset kattilaan ja aloita kuumentaminen. Keitä täytettä matalalla lämmöllä kunnes omenat ovat pehmenneet. Annostele täyte vuokien pohjalle.
Valmista seuraavaksi crème brûlée -massa. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri kevyesti tasaiseksi massaksi. Kuumenna kerma kattilassa, mutta älä anna kiehua. Lisää kerma ohuena nauhana keltuais-sokeri-seokseen ja sekoita huolellisesti, ettei massaan jää paakkuja. Jaa valmis massa vuokiin omenatäytteen päälle. Mikäli massan pinnalle jää kuplia, ne saa helpommin rikottua kaasupolttimella. Kuumenna massan pintaa kevyesti kaasupolttimella, kunnes kuplat hajoavat. Älä kuitenkaan lämmitä pintaa liikaa!
Asettele vuoat syvälle uunipellille ja nosta pelti uunin keskitasolle, mutta älä työnnä peltiä ihan uunin perälle vielä. Kaada pellille kuumaa vettä niin, että vesi yltää vuokien puoliväliin asti (kuumavesihaude). Työnnä pelti uuniin kunnolla ja sulje luukku. Paistoaika vaihtelee vähän, riippuen vesihauteen alkulämmöstä, 30-40 minuutin välillä. Crème brûlée on valmis, kun tönäistäessä pinta ei enää hytky. Älä kuitenkaan kypsennä yli, massa muuttuu silloin munakasmaiseksi. Ota valmiit vanukkaat pois uunista ja hauteesta, anna jäähtyä hetki. Laita vuoat jääkaappiin viilenemään ainakin 4 tunniksi.
Viimeistele crème brûléet juuri ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle tasainen ja ohut kerros ruokokidesokeria. Paahda sokeripinta kaasupolttimella, jolloin pinnalle muodostuu ohut ja rapea sokerikerros. Koristele nätisti tai tarjoa sellaisenaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti